Dióval könnyedén

Dióval könnyedén

Gazdabolt 2013. júl. 4.

A diót, mint növényt, és termését már jól ismerjük. De gondoltunk-e valaha arra, hogy milyen hatással van a szervezetünkre? A stressz és az álmatlanság olyan általános tünetek mindennapos életünkben, hogy szinte már teljesen összenőttek velünk. Amennyiben mégis eltűnnének, az életünkből valószínűleg elcsodálkoznánk a hiányukat illetően! Ha azonban úgy döntünk, hogy nélkülük szebb a világ, akkor itt a természetes megoldás!

A dió egyben az idegrendszer tápanyaga is. A dióbélben található B-vitamin táplálja az idegrendszert. Fontos szerepet játszik az idegsejtek és retinasejtek fejlődésében.

Amikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt 

Mindannyian gyakran stresszel élünk, és álmatlan éjszakáink vannak! De ne forduljunk azonnal orvoshoz, és ne rohanjunk a gyógyszertárba. Előtte inkább próbáljuk ki a dió csodálatos hatását 

A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége.

A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali. A jó alváshoz viszont kellő melatoninszint szükséges a szervezetben. Kellő mennyiség híján pótolni kell. A diófogyasztással a vér melatonin- tartalma megháromszorozódik.

A dióban található melatonin, az emberi szervezetben termelődő hormont kiegészíti. Antioxidánsként viselkedik, a szabad gyököket tartalmazó méreganyag-molekulák szabad gyökeihez kapcsolódik, a mérgeket hatástalanítja.

A dióban természetes bio-melatonin van, szemben a mesterséges gyógyszerkészítményekkel. Többlethatását abban fejti ki, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz.

Tehát ha éjszaka szeretnénk jobban aludni, akkor fogyasszunk naponta egy marék diót. 

Ne gyógyszer formában vigyük be a melatonint a szervezetünkbe, inkább nassoljunk helyette dióbelet, mivel a benne lévő melatonin beépül az emberi szervezetbe, és javítja a vér általános antioxidáns- helyzetét.

További jótékony hatások

A diófa levele az aszpirin hatóanyagának (acetilszalicilsav) egyik kémiai formáját (metilszalicilát) állítja elő, és kimutatható mennyiségben a légkörbe bocsátja. Lassan beigazolódik, hogy a diófa közelében miért érezzük jobban magunkat, szinte gyógyhatásúnak érezzük még a levegőt is. A diófa levele és a dióbél olaja hatással van a stressz megszüntetésére.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz esetén nő a vérnyomás, növekszik a szív terhelése. Ez ellen is védelmet ad a dióbél és a dióolaj. A dióolaj jó hatással van a szívre és kíméli azt. 

Bármelyikünk bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor egy váratlan esemény stresszt, hirtelen vérnyomás emelkedést okoz, akkor jusson eszünkbe, hogy a dió segítséget nyújthat szervezetünknek.

Azon túl, hogy a szervezetünknek adható egyik legjobb tápanyag ez a kis, csonthéjas termés, komoly gazdasági potenciált is jelent hazánknak!