Csúsznak, másznak, bosszantanak

Csúsznak, másznak, bosszantanak

Gazdabolt 2013. máj. 9.

A kerti pihenést rovarok és más csúszómászók nagy tömege képes megkeseríteni. Nem lehet könnyen kitiltani őket; jönnek, mennek, vándorolnak. Ha jól érzik magukat, akkor maradnak. A gyilkolászás helyett zöld módon érdemes bosszantsuk a társaságot, ha sikeres a ténykedés, akkor előbb-utóbb odébbállnak. A növényeket károsító rovarok esetében még kedvezőbb a helyzet, de mit tegyünk a csiga- és hangyahadakkal vagy az ablakkeretre költöző, félelmetesen döngicsélő darázscsaláddal?
A hívatlan kertlakók közt talán leggusztustalanabb a meztelencsiga. Míg mások némi hasznot is hajtanak, az ő számláján csak a károk sorjáznak: mindent összerág, ragacsos csíkot húz maga után. A bármilyen fajú meztelencsigák elleni védekezésnél nem szabad szívbajosnak lenni. A legegyszerűbb védekezési módszer a csigák rejtekhelyének feltárása, amely leggyakrabban valamilyen nedves, hűvös, védett kertrész. Érdemes őket összegyűjteni s elpusztítani, mert egy tenyészidőszakban félezer utóddal gyarapítják a nemkívánatos kolóniát.
Csökkenthető a csigaveszély, ha a növényeket reggel öntözik, és ezért a környezetük hamar felszárad. Vannak csigataszító növények is. Ilyen a begónia, a feketeribiszke s a paradicsom. Ezekből érdemes a csigajárta helyekre ültetni. Durvább megoldás nedvességet elvonó anyagot (sót, égetett mészport, műtrágyát) kiszórni a megvédendő terület köré. Ha a csiga rámászik a kiszórt anyagra, csúszó talpából a nyálkát kivonja, nem tud csúszni, s elpusztul. De kedvelik a sört is, és a fedeles, sörös csigacsapdával sok részeges csúszómászó begyűjthető. A gazdaboltokban csigaölő mérgek is vásárolhatók. Egyetlen melegvérű pusztítóját ismerjük, a topogó kacsát. A nyúlánk madarak addig nem nyugszanak, amíg a kertben egyetlen csiga is tevékenykedik. Már Magyarországon is vannak vállalkozók, akik néhány napra bérbe adják a topogót.
A nedves idő utáni melegedésben a hangyatúrások is okozhatnak bosszúságot. A bűnös általában a gyepi hangya, amely olykor gyökérkárosodást és levélsárgulást is okozhat. Fűnyírás előtt a halmokat szét kell söpörni, de a hangyatúrásra nagyobb égetett cserepet is lehet helyezni. A hangyák néhány óra alatt ide, a hűvösbe hordják tojásaikat, s ezt vízbe kell szórni.
Ha azonban sok a túrás, akkor hangyairtó szert lehet a bolyok környékére kiszórni.
Az apróságok között még a darazsakról érdemes említést tenni. Sokfelé élnek a kertes házakban. Távol tartani nem lehet őket, ezért csak irtásuk jöhet szóba. Az ablak- és ajtókeretekből különböző rovarirtó spray-kkel tudjuk kiűzni őket. Lehetőleg hajnalban próbálkozzanak, amikor még hűvös van. Ha ugyanis felmelegedtek már a fészküket védő rovarok, akkor az amatőr darázsirtás az orvosi rendelőben is végződhet.
Ha sok a fészek és agresszívek, szakembert kell hívni. Kevés darázs ellen érdemes cukros-vizes csapdával védekezni. A faágra akasztott, levágott tetejű műanyag flakonba öntött cukros vízbe sok mohó darázs fullad. A kerti partit is gyakran megzavarják a grillre ácsingózó csíkos potrohúak. Érdemes az asztalra vagy a hús közelébe egy széles szájú pohárba valamilyen édes likőrt, gyümölcsbort önteni. Az ilyen italokat még a húsoknál is jobban kedvelik.