Csonthéjas gyümölcsfák rettegett vírusbetegsége

Csonthéjas gyümölcsfák rettegett vírusbetegsége

Gazdabolt 2014. ápr. 21.

ppv_bsz.jpg
Besztercei szilva PPV-sal fertőzött termése
A plum pox virus (PPV), azaz szilvahimlő vírus a csonthéjas gyümölcsfajok közül elsősorban a szilva, a kajszibarack, és az őszibarack egyedein terjed el, de megfertőzi a meggyet, a cseresznyét, a mandulát is. Képes megfertőzni a vadon élő egyéb Prunus fajokat, például a kökényt is. Gazdanövényei a dísznövényként ismert Prunus fajok is, a színes levelű sorfákon különösen gyakori betegség.

Tünetek
A szilvafák levelein a levelek alapszínétől kissé eltérő, világoszöld, sárgászöld klorotikus foltok, gyűrűk, érmenti vonalas rajzolatok fejlődnek. A levelek megkeményednek, megvastagodnak. A termésen is jellegzetes tünetek fejlődnek ki. A Besztercei típusú szilvafajtáknál a termés héján szabálytalan, bemélyedt rajzolatok láthatók, a héj alatt a gyümölcs húsa kemény, barna, és a csonthéj is gyakran vöröses barna színű. Gyakori jelenség a még éretlen termés tömeges hullása. Nem ritka, hogy a PPV-sal fertőzött fáról a bő termés ellenére a tömeges gyümölcshullás miatt nem tudunk érett gyümölcsöt szedni.  A beteg szilvatermés lé- és cukortartalma csökken, íze meg sem közelíti a fajtára jellemző zamatot. A PPV tünetét a gyümölcshús barna elszíneződése miatt a szilvamoly kártételével szokták összetéveszteni. (A szilvamoly kártétele esetén a lárva mellett annak morzsalékos ürüléke is felfedezhető.) A nagy szemű, ringló típusú szilvafajták termésén kártétele kissebb jelentőségű: a gyümölcs héján csak felszínes, elszíneződő foltok láthatók, a fák a terméseiket ki tudják nevelni, a gyümölcs beérik, nem hullik le.

ppv_kaj_mag.jpg
PPV-sal fertőzött kajszimagvak foltossága
A kajszibarack fák levelein jellegzetes világoszöld klorotikus rajzolatok jelzik a vírusfertőzést. A gyümölcs héján nagyméretű, 1-2 cm átmérőjű, gyűrű alakú rajzolatok jelennek meg, amelyek színe az érés vége felé erősödik, nekrotikussá válik. A gyűrűk gyakran bemélyednek a gyümölcs húsába. A gyümölcs belsejében lévő maghéjon az alapszíntől eltérő barna foltok és gyűrűk fejlődnek.
Az őszibarackfák levelein a tünetek ritkábbak, illetve kevésbé feltűnő klorotikus vonalas vagy gyűrűs rajzolatokkal jelentkeznek. A gyümölcshéjon kialakuló gyűrű alakú elszíneződések halványak, és az érés idejére válnak feltűnővé. Néha a gyűrűk besüppednek a gyümölcs húsába, azok torzulását okozhatják.
A betegséget a tünetek megjelenése után tudjuk felismerni. Vannak esetek, amikor a fák vírusfertőzöttek, de nem láthatók rajtuk vírustünetek. Ekkor beszélünk látens vírusfertőzésről.

A kórokozó és terjedése
A betegséget a plum pox virus( PPV), azaz a szilvahimlő vírus okozza. Ez a kórokozó egy tipikus soktápnövényű vírus. A PPV fás növények esetében elsősorban az oltványokkal terjed. Ha a szaporításhoz felhasznált alany vagy a nemes vírusfertözőtt volt, az oltvány is vírusfertőzött lesz. A vírus terjed még maggal, fertőzött fáról származó virágporral és levéltetvekkel is. Az őszibarack és a szilva esetében különösen jelentős a vírus levéltetvekkel történő átvitele. A levéltetvek a PPV-sal fertőzött növény megszívása után azonnal vírushordozókká válnak, de testükben a vírus fertőzőképessége bizonyos idő után megszűnik. Újabb vírusfertőzött növényből történő szívás után azonban újból fertőzőképesek lesznek.

Védekezés lehetősége

ppv_kaj.jpg
Kajszibarack leveleinek klorotikus rajzolata PPV fertőzésnél
A vírusfertőzést követően a növényt a vírustól megszabadítani, a beteg növényt meggyógyítani  - jelenlegi tudásunk alapján - nem lehet. Ezért a vírusok  elleni védelem alapja a megelőzés. A megelőzés csak akkor eredményes, ha a PPV terjedési módjainak ismeretében a növények fertőződését megakadályozzuk:
• Csak államilag ellenőrzött gyümölcsfaiskolából származó, és növényútlevéllel rendelkező oltványt vásároljunk és telepítsünk. A facsemetére felrögzített vékony műanyag szalag a növényútlevél, amelyen feltüntetik az oltvány készítőjének nevét, előállításának helyszínét, az alany, a nemes (fajta) nevét, a vírusmentesség fokozatát, az engedélyezés számát. A PPV nagyfokú elterjedtsége miatt a házilag készített oltványok nagy valószínűséggel  fertőzöttek!
• A vírusfertőzést mutató fákat minél előbb vágjuk ki, és a helyszínen semmisítsük meg (égessük el), hogy terjedését megakadályozzuk. A kivágott fa helyére csonthéjas fajokat ne telepítsünk! Helyettesítésre javasolt gyümölcsfajok: alma, körte, bogyósok.
• A szilva- és őszibarackfáknál a levéltetvek első betelepedésétől folyamatosan védekezzünk rovarölő szeres permetezéssel, mert a levéltetvek a PPV fő terjesztői. A levéltetvek elleni védelmet a teljes vegetációs időszak alatt folytatni kell.
• Zöldmetszésnél a metszőollót, annak vágófelületét hypós oldattal fertőtleníteni kell, vagy  alkoholba mártás után le kell égetni. Nyugalmi időszakban végzett metszéssel a vírus nem terjed.

Dr. Némethy  Zsuzsanna
egyetemi adjunktus