Búzavirág, mint gyógynövény

Búzavirág, mint gyógynövény

Gazdabolt 2013. jún. 11.

Egyre kevesebb fordul elő a természetben ebből a növényből. Ezért célszerű a kertben meghonosítani. A sötétkéken virágzó termesztett búzavirág szintén gyógyhatású. Tea készíthető belőle és a méhek is kedvelik. 

Ismertetőjegyei
búzavirág (Centaurea cyanus L.), egynyári égszínkék virágú növény. Vékony, szőrös, fehéren molyhos szára van. Kevésbé elágazó, váltakozó állású, zöld lándzsa alakú levelei és égszínkék fészkes virágai jellemzik.  A külső meddő virágok forrt pártája többcimpás. Fejecskevirágzata tojásdad.

Előfordulása
Európában és Ázsiában őshonos. Korábban szinte minden gabona és szántóföldön megtalálható volt. De ezen kívül fellelhető még az útszéleken, gyomtársulásokban is. Mára már szinte az egész világon elterjedt. Tápanyagban gazdag jól szellőző talajt kedveli.

Gyűjtése 
Virágait naponta, kinyílás után kell begyűjtenünk. A kora délutáni órákban tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot a virágok!

Szárítás
Meleg, árnyékos helyen, felaprítás nélkül szárítsuk. Könnyen szárad.

Elkészítés
Teaként: Forraljunk fel vizet. Készítsünk ki egy csészét, aprítsuk össze a növényt, tegyük bele. Forrázzuk le, majd várjunk 5 percet. Megjegyzésként, amennyiben a cseranyag tartalmat szeretnénk növelni, akkor hagyjuk tovább állni.
Teakeverékekben előszeretettel alkalmazzák, viszont a virágok szép színe alig látható a forrázás során. Önmagában fogyasztva semleges ízű, ezért jó, ha aromanövények hozzáadását alkalmazzuk.

Élettani hatásai 
A Centaurea latin elnevezést Chiron kentaurról kapta a búzavirág. Ő volt Achilleus, görög hős gyógyító tanára. Tőle tanulta Achilleus, hogyan lehet cickafarkkóróval és búzavirággal sebeket gyógyítani. A középkorban kék színe miatt a szem gyógyítására is használták. Távol tartották vele a szembetegségeket. A népi gyógyászat a szétmorzsolt virágokat tette a sebfelületre.
Teája vízhajtó és emésztést segítő hatással rendelkezik.
Ma már zömmel színezőanyagként használják teakeverékekben. Étvágytalanság, emésztési panaszok esetén is alkalmazzák. Vizelethajtó teakeverékeknek is a szerves részét képzi. Külsőleg kötőhártya gyulladás és fejkorpa elleni szerekben használják.

Hatóanyagai
Antociánok, flavonoidok, ismeretlen keserűanyagok.

Összetéveszthető a szirti imolával (Centaurea montana ssp. mollis), neki szélesebb levelei vannak, a búzavirághoz hasonlóan felhasználható növény! De vigyázat, mivel hazánkban védett!

Termékajánlás:
Szakkönyvek a gyakorlati szárításról, itt.
A méhészmesterségről itt.