Búcsú a pillangóktól

Búcsú a pillangóktól

Gazdabolt 2018. nov. 4.

Az idei ősz hiába dönt évszázados melegrekordokat, előbb-utóbb, nemcsak a virágos kerti növények többségétől, de az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos olyan, egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyik vonzza a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődése során hernyóként hosszabb rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

Búcsú a pillangóktól

A pillangókat mágikusan csalogatja a virágzó kert. A szabad természetben számos, a kultúrkertben gyomnak számító növény virágán szoktak billegni, ezért a réti fészkes növényeket, százszorszépet, lóherét valamivel pótolni kell, ezek között legkedveltebb a nyári orgonát, világos színű mályva, lángvirágot. A pillangólesés szempontjából fontos az is, a kertben hova kerülnek a virágos növények. A lepkék ugyanis nemcsak z édes nedveket szeretik, ha tehetik, akkor sütkérezni is szeretnek a napon, tehát a lepkecsalogató céllal ültetett növényeknek ott a helyük, amelyet legutoljára ér a nap sugara.

A magyar tájon előforduló lepkék: Apolló lepke, Bengeboglárka, C betűs lepke, Csőröslepke, Égszínű boglárka, Erdei busalepke, Erdei szemeslepke, Ezüstszegélyes gyöngyházlepke, Farkos boglárka, Fecskefarkú lepke, Fekete szemeslepke, Galagonyalepke, Gyászlepke, Káposztalepke, Kardoslepke, Kis rókalepke, Kockás busalepke, Közönséges boglárka, Közönséges gyöngyházlepke, Közönséges ökörszemlepke, Közönséges tűzlepke, Lápi gyöngyházlepke, Magyar boglárka, Mustárlepke, Nagy gyöngyházlepke, Nagy ökörszemlepke, Nagy rókalepke, Nagy színjátszólepke, Nagy tűzlepke, Nagypettyes boglárka, Nagyszemes boglárka, Nappali pávaszem, Nyírfalepke, Pókhálóslepke, Répalepke, Rezedalepke, Sakktáblalepke, Szürkeöves szemeslepke, Tölgyfalepke, Tükrös busalepke, Vesszős busalepke, Zöldes gyöngyházlepke, Zöldfonákú csücsköslepke.

A nagy felületű, nedvességre és az erősebben fújdogáló szellőre érzékeny szárnyú, rövid életű lepkék kényes jószágok. A párás hajnalokon védettebb helyen kapaszkodva várják az idő melegbe fordultát, s csak akkor kapnak szárnyra. Faja válogatja, de naponta általában nem túlságosan nagy területet járnak be, ezért általában azonos időpontban érkeznek. Ha már sikerült a kertbe, vagy a nem túl magasan lévő teraszra csalogatni őket, akkor pillangó-itatót is lehet készíteni és meghívni őket egy koktélra. Sekély tálkába cukros vizet kell tölteni, vagy lédús, édes gyümölcsöt helyezni, az ilyenen is megpihennek.

Lepkevonzó növények:

Tudományos  név- Magyar név

 

Alcea     Mályvarózsa

Allium   Hagymafélék

Ageratum            Bojtocska

Antirrhinum       Oroszlánszáj

Asclepias             Selyemkóró

Aster     Őszirózsa

Arabis   Ikravirág

Baptisia                Borsófürt

Buddleia              Nyári orgona

Dianthus              Szegfű

Centaurea           Búzavirág

Chrysanthemum              Krizantém

Coreopsis            Menyecskeszem

Echinacea            Kasvirág

Echinops              Szamárkenyér

Erigeron               Küllőrojt

Eryngium             Iringó

Helenium            Napfényvirág

Hemerocallis      Sásliliom

Hesperis              Estike

Lavender             Levendula

Ligustrum            Fagyal

Lobularia              Fülesternye

Lupinus                Csillagfürt

Lychnis Kakukkszegfű

Malva    Mályva

Mentha                Menta

Monarda             Méhbalzsam

Nepeta Macskamenta

Phlox     Lángvirág

Salvia     Zsálya

Sedum  Varjúháj

Solidago               Aranyvessző

Syringa Orgona

Viola      Ibolya

Zinnia    Rézvirág