Botrítiszes rothadás hajtatásban

Botrítiszes rothadás hajtatásban

Gazdabolt 2013. nov. 18.

A botrítisz a növény bármely föld feletti részét megfertőzheti, gyakran az egész növényen elhatalmasodik. Kezdetben a levélen szabálytalan alakú, vizenyős, majd beszáradó foltok láthatók. Később a levelek színén és fonákán, a virágokon, illetve a sebzések környékén, valamint a szár és a levél találkozásánál szürke penészbevonat (konídium-gyep) tapasztalható. A száron kiterjedt szükésbarna foltok jelennek meg, amely fölött a növényi részek lankadnak, majd elszáradnak. A hajtatott paprikán és paradicsomon a termések rothadnak, és a beteg terméseken is megjelenik a szürke konídium-gyep, a termés lehullik.

Fertőzési forrás

A betegség fertőzési forrásai a beteg növénymaradványok, amikről a szaporítóképletek (konídiumok) a légmozgás, illetve az öntözővíz útján kerülnek az egészséges állományra, és a sebzéseken keresztül hatolnak be a növények szöveteibe. A kórokozó gomba szaporítóképletei (konídiumai) megtalálhatók a növényház falán, de légáramlással is bekerülhet a termesztőberendezésbe.

Megelőzés a cél

A betegség elleni védekezésben a megelőzés lehet a fő irányvonal. Alapvető fontosságú a termesztési higiénia betartása. Kultúraváltásnál minden esetben fertőtlenítsük a növényház falát, tálcákat és eszközöket. A növénymaradványokat haladéktalanul hordjuk ki a termesztő berendezésből. A sebzést okozó műveletek (hónaljazás, visszacsípés, vágóvirágnál a szedés) után azonnal permetezzünk.
Fontos, hogy a növényeket szárazon tartsuk. Ennek érdekében a felső (esőztető) öntözés helyett válasszuk inkább a csepegtetőcsöves, vagy kapilláristestes öntözési módot. Különösen fontos ez a kora tavaszi, borongós napokon, amikor a növények felülete nem tud kellő gyorsasággal felszáradni. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényeket, és ár-apály rendszerű öntözés esetén ne alakuljon ki pangóvíz a növények (cserepek) körül.
A növényház, fóliasátor levegőjének páratelítettségét szellőztetéssel csökkenthetjük. A termesztő berendezésen belül a relatív páratartalom 18-22 C-fokon 60-65%-nál ne legyen magasabb. Fontos, hogy csak szélcsendes időben szellőztessünk, nehogy huzatot kapjanak a növények.
A vízpára a fóliasátor belső felületén cseppekké alakul, és rácsöpög a növényekre, ami kiváló táptalajt ad a gombás betegségek, így a botrítisz elszaporodásának is. Ezt párataszító tulajdonságú belső fólia, vagy háromrétegű fólia használatával akadályozhatjuk meg, amelynek a belső rétege párataszító tulajdonságú.
A kritikus időszakokban a termesztő asztalon nevelt cserepes dísznövényeket ne sűrítsük be túlságosan. A szellősebb térállás a zöldségfélék és a vágóvirágok esetében is indokolt. Jobb légmozgást tesz lehetővé a növények között, ami csökkenti a párateltséget.
A fényszegény időszakokban csökkentsük a műtrágyaadagot, különösen a nitrogén mennyiségét. A túlzott nitrogéntrágyázás fellazítja a növény szöveteit, így a gombafonalak könnyebben behatolnak a sejtek közé.

Kémiai védekezés

Ha mégis kialakultak a tünetek, akkor a beteg részek eltávolítása és megsemmisítése után az itt letölthető táblázatban található, engedélyezett készítményekkel javasoljuk az állomány permetezését.

botrytisszerek.doc

Garamvölgyi Péter

Pap Edina