Botanikai világszenzáció! Új óriástündérrózsa-fajt fedeztek föl!

Botanikai világszenzáció! Új óriástündérrózsa-fajt fedeztek föl!

Pap Edina 2022. júl. 5.
Új fajként azonosították a 177 éve a londoni Kew Királyi Botanikus Kertben „rejtőző” óriástündérrózsát. Bár a növény természetesen mindvégig a kutatók és a látogatók szeme előtt volt, korábban tévesen amazonaszi óriástündérrózsának (Victoria amazonica) vélték, ami valójában bolíviai tündérrózsa (Victoria boliviana), egy másik, újonnan beazonosított faj, amit 1845-ben gyűjtöttek Bolíviában, adta hírül a Kew Gardens.

A Victoria nemzetség 1837-ben Viktória angol királynőről kapta a nevét. Egy évszázada ez az első újonnan felfedezett óriástündérrózsa-faj, amely a legnagyobb a világon. Természetes élőhelyén, Bolíviában, az Amazonas folyó dél-nyugati medencéjében található Llanos de Moxos síkság mocsárerdeiben él, levelének átmérője meghaladja a 3 métert. A jelenlegi rekorder példány a bolíviai La Rinconada Gardens botanikus kertben található, 3,2 méter átmérőjű levéllel.

 A növény bőséges virágözönnel örvendezteti meg azt, aki éppen elcsípi a virágzását. Az óriástündérrózsa egy-egy virága két éjszakán át nyílik, az első nyíláskor szirma fehér, a második nyíláskor az öregedő szirmok rózsaszínre váltanak. Senki ne próbálja meg megérinteni a gyönyörűséget, mert a virágszárat és a csészeleveleket sűrűn fedik a hegyes tüskék.

 A tudósok már évek óra sejtették, hogy a Victoria nemzetségnek, a V. amazonica, V. cruziana mellett létezik egy harmadik faja is. Carlos Magdalena, a Kew Királyi Botanikus Kert vezető botanikusa, a tündérrózsák specialistája tanulmányozta a bolíviai gyűjteményes kertek növényeit. 2016-ban a bolíviai Santa Cruz de La Sierra Botanikus Kert és a La Rinconada Gardens óriástündérrózsa magokat adományozott a Kew Gardennek, ami vélhetően a keresett harmadik fajtól származott. A botanikus a két másik faj mellett nevelte a növényeket, ami egy idő után valóban különbözött a többitől. A Victoria boliviana magjainak alakja és a tövisek elrendeződése eltér a másik két, már ismert fajétól. A különbséget a DNS-vizsgálatok is igazolták.

 Manapság, amikor a klímaváltozás és az ember természetpusztító tevékenysége miatt fajok ezrei halnak ki a Földön, egy új növényfaj felfedezése igazi világszenzáció nemcsak a tudósok, hanem a növénykedvelő nagyközönség számára is!

 Tudta, hogy Budapest szívében is rejtőzik egy különleges óriástündérrózsa? Az ELTE Botanikus Kertjének, a Fűvészkertnek a Viktória-házában egy csodás V. cruziana-t őriznek. A kert éjszakai látogatást is szervez a tündérrózsa-virágzás idejére. Érdemes böngészni a honlapjukatfacebook oldalukat, mert a különleges szépség kénye-kedve szerint eltérő időpontban bontja ki szirmait!
Forrás és fotó: kew.org