Banánbajok

Banánbajok

Gazdabolt 2016. jan. 22.

Szeretem a banánt. Nemcsak enni, a növényt ápolgatni is. Persze más faj (Musa x paradisiaca) termését esszük és más, amelyiket otthon tartjuk. A magyar lakásokban is megélő banán fajok többsége nem hoz termést. Az első, mondhatni anyatövemet, egyik lányom udvarlójától kaptam. Szerintem rásózták valahol, mert olyan, kétleveles kis ocsmányságot virágüzletben nem, legfeljebb a piacokon lehet szerezni, ő meg oda sose járt.

Banánbajok

Hosszas, évekig tartó rakosgatás után találta meg a banán helyét a lakásban. Három évet lehúzott a télikertben, nyaranta a kert egyik napos, védett zugába próbáltam eldugni, nehogy a szél megszabdalja leveleit. Szépen növekedett. Kiderült róla, hogy egy Törpe díszbanán.

Már nincs köztünk - sikerült ugyanis megszabadulni tőle, mert télen, már a törpe is túlságosan nagynak számított - , csak tucatnyi utódjának valamelyike. Kiderült ugyanis, hogy a banán, ha jól érzi magát, azt hiszi visszakerült a dzsungelbe és úgy is viselkedik.

Együttélésünk alatt kiderült, hogy nincs rá esély, hogy teremjen. Ezért nem a virágzásra, a termésre gyúrtunk, hanem a fiókái nevelgetésére. A virágajándékozással járó vendégségek, helyre kaspóval kiváló alkalom egy-egy banángyerek elsütésére. Örülnek is neki, pláne, ha a növényke előéletéről is mesélünk.

A világhódító banánfélék egyébként igazi különlegességek. A növényvilág elitjének számító, rendkívül fejlett és a túlélés szempontjából praktikus tulajdonságokkal bíró társaság számos egymástól különböző rokonból áll. Közéjük olyanok tartoznak, mint a gyömbér, kanna, papagájvirág, vagy a madagaszkári különlegesség "utazók fája". Különös növény, nevét onnan kapta, hogy a vándorok e fatermetű növény minden egyes öblös levélhüvelyében másfél liter ivóvizet is találhatnak.

A rokonság legismertebb növénye a világ legmagasabb egyszikű fűféléje a lágy szárú banán. Az ehető ujjakból álló terméseinek érlelésére negyed évre van szükséges. Ezután a föld feletti szár elpusztul, és a föld alatti rizómából hajt az új növény. Az ehető banán Ázsiában szigetről szigetre terjedt, innen jutott Afrikába, majd Dél-Amerikába. Európában általában csemege, nyersen, krémként, szárítva fogyasztjuk, de szolgál turmix, banánliszt alapanyagául. Másféle, magas keményítő tartalmú banánfajokat a burgonyához hasonlóan meg lehet sütni, de ezeket takarmányozásra is használják. Számos trópusi országban a banán – olyan gumós növényekkel együtt, mint a batáta, jambuszgyökér – a legfontosabb néptáplálékok közé tartozik. Afrikában egyes banánfajták terméséből sört is főznek. A Fülöp-szigeteken pedig pálinka és készül belőle.

Míg a vad banánok 10-15 méter magasra is megnőnek, addig a lakásokban a szolid minibanánok élnek. A törpe banán, ha jól érzi magát, akkor a szoba legvilágosabb és legmelegebb helyén, két méteres, újra és újra növő levelekkel örvendezteti meg ápolóját. Nyáron a dézsát i lehet a teraszra, a kertbe cipelni. A hosszú életű növények még virágot is hozhatnak, banánszüretre azonban ne számítsunk.