Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig - Czauner Péter

Gerse János 2020. aug. 27.

Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja tavasszal, kora nyáron van. Hogy szüret is legyen, most kellene palántázni.  A szamócát egyébként sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folyton termőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeik ne legyenek, de az biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer biztos csemegézhetnek.

Ha a népszerűségi sorendet nézzük, akkor a bogyósok között az élen a málna áll, őt követi a szamóca, majd a sorban szorosan egymás után állnak a ribiszkék, a köszméte a szeder és a bodza. A bogyósok gyűjtőnévvel ellátott társaság a kultúrnövények között különleges helyet foglalnak el a vadon termők domesztikációja most is tart, ennek is köszönhető, hogy gyakorta jelennek meg új fajok, a faiskolákban, vagy a nemesítők újabb tulajdonságokkal bővítik a megszokott fajtákat.

A földi eper, helyesen szamócának ismert gyümölcs, táplálkozás-élettani szempontból rendkívül kedvező, hiszen a vitaminokon kívül ásványi tápelemet tartalmaz. Általában elmondható, hogy szamócanövény élettartama 1-3 év, de az amatőr kertészkedők között is vonzó tulajdonsága, hogy nincs nem termő éve.

A vásárlás előtt tudni kell, hogy az éghajlati zónánk szamócái télen elvisel a mínusz20-25 fokot is, Nyugat-Európában 0 + 7 fokot bírnak. Ezért is fontos a honosítás, különösen a csomagküldőknél kell arra ügyelni, hogy honnan származik a növény. A szamócák bár korai növények, de nem szeretik a fagyzugos, szeles területet, annál inkább kedvelik a napon gyorsan melegedő helyeket.

A modern szamócafajták között óriási a különbség, ezért a vásárlás előtt el kell dönteni: mi lesz a szamócából. Ha szakkönyvből, vagy fajtakatalógusból válogatnak, akkor keressék a „felhasználói követelmény” alcímet. Vannak olyan fajták, amelyek legjobb tulajdonságaikat akkor hozzák, ha frissen falják fel, ilyen a Cambridge Rival, Clery, Elsanta, Fertődi 5, Gorella, Korona, Senga Sengana, Bogota, Polka, Tenira. Másokat, mint a Honeoye-t, Pocahontas-t lehet mélyhűteni. Dzsem- fagylalt készítésére szolgálhat a Kortes, Melody. Ha sikerült fajtaügyben dönteni, akkor következik a kert szempontjából legmegfelelőbb művelési mód megtalálása.

Ha csak néhány tucatnyi szamócapalánta elhelyezéséről van szó, akkor a legjobb, ha a szamócakertészek szerint váltósoros technológiának mondott módszerrel próbálkoznak. Ennek lényege, hogy a palántákat 80-90 centis sor és 20-30 centis tőtávolságra kell ültetni. A szedés után a kifejlődött indákat a sorközökbe kell irányítani. Az új helyen, ősszel új növénysorral gyarapszik az ültetvény, pontosabban így vándorol a szamóca. A következő évre az anyasorok földjét komposzttal, műtrágyával kellene megújítani. Ez a módszer akkor tökéletes, ha az első alkalommal betelepített területnél negyedével nagyobb föld áll rendelkezésre, ugyanis így szezononként kicsit odébb, majd vissza húzható a szamócaszőnyeg. Ha sikerül a kártevőket is kordában tartani és megfelelő tápanyagról időben gondoskodni, akkor egyetlen szamócavásárlással 5-6 évig príma termésre lehet számítani.

Aki szamócatermesztéssel próbálkozik, jó, ha tudja ,mi történik a föld alatt és az indák világában. A szamóca gyümölcsöt termő növények sorában különleges, mert a föld alatti szárrendszerének ápolása fontos szerepet tölt be újraéledésében. Gyöktörzséből hajt ki a gyökérzet és a föld feletti hajtásrendszer, de gyökérrendszere is egyed

Czauner Péter, kertészmérnök