Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig

Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig

Gazdabolt 2018. ápr. 23.

Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja most van. Sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folyton termőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeik ne legyenek, de az biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer biztos csemegézhetnek.

Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a konyháig

Ha csak néhány tucatnyi szamócapalánta elhelyezéséről van szó, akkor a legjobb, ha a szamócakertészek szerint váltósoros technológiának mondott módszerrel próbálkoznak. Ennek lényege, hogy a palántákat 80-90 centis sor és 20-30 centis tőtávolságra kell ültetni. A szedés után a kifejlődött indákat a sorközökbe kell irányítani. Az új helyen, ősszel, új növénysorral gyarapszik az ültetvény, pontosabban így vándorol a szamóca. A következő évre az anyasorok földjét komposzttal, műtrágyával kellene megújítani. Ez a módszer akkor tökéletes, ha az első alkalommal betelepített területnél negyedével nagyobb föld áll rendelkezésre, ugyanis így szezononként kicsit odébb, majd visszahúzható a szamócaszőnyeg. Ha sikerül a kártevőket is kordában tartani és megfelelő tápanyagról időben gondoskodni, akkor egyetlen szamócavásárlással 5-6 évig príma termésre lehet számítani.

Ha már szamócázással próbálkoznak, akkor érdemes a fajták között is válogatni. A Bogota termőképessége jónak mondható. Az egyik legkésőbb érésű fajta. Magas, erős bokrot nevel; indásodási erélye közepes. Öntözött termőhelyeken bogyója nagy igen nagy. A gyümölcs színe és a húsa is vörös, kellemesen aromás. A gyümölcs íze savanykás-édes. Gyümölcse kissé bordázott, kemény, jól szállítható.

A Cambirdge Rival bőven és nagy biztonsággal terem, viszont kissé igényes. Középérésű fajta, a Gorella fajtánál négy nappal később kezd érni. Középmagas, laza bokrot nevel. Indaképzése közepes. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, élénvörös színű, fényes. Húsa közepesen kemény. Édes-savanykás ízű, kellemesen aromás.

A Clery bőtermőnek számít. Korai fajta, az Elsanta fajta előtt érik 7-10 nappal. Kiváló ízű, édes, intenzív szamóca aromával. Illatos. A gyümölcs hosszú, kúp alakú, uniform, kevés szabálytalan gyümölccsel. Termése egységesen középnagy, elaprózódásra nem hajlamos. Színe élénk kármin piros.

A Fertődi 5 bőtermő, középérésű magyar fajta. A Gorella után érik 4-5 nappal. Gyümölcse csillogó, kívül-belül sötétvörös, szabályos alakú, nagyon tetszetős, kemény húsállományú, ízletes, az ép gyümölcsök aránya kedvező. Bokra közepes méretűnek számít.

A Gorella, régen bevált népszerű fajta, nem véletlenül, hiszen korai és bőtermő. Gyümölcse nagy, vagy középnagy, kissé tompakúp alakú. Az első gyümölcsök alakja változatos, ezek kissé erősebben laposak, taréjosabbak és bordázottabbak. A gyümölcs- és hússzíne tetszetős, világosabb fényesvörös; húsállománya közepesen kemény. Jól szállítható, íze kissé édes.

Jó termésbiztonsággal jellemezhető a Honeoye, öntözés és jó tápanyagellátás mellett biztosan és sokat terem. a Gorella fajtánál egy-két nappal korábban kezd érni. Jól együtt-érő, a gyümölcsérés időtartama rövid. Gyümölcse nagy, kúp alakú, sima felületű, csillogó. Színe sötét, bíborvörös. Az aszmagok a gyümölcs húsába bemélyednek. A gyümölcs nem üreges, belső hússzíne egységesen sötétvörös. Kemény gyümölcsű, savanykásan édes, aromás.

A Korona rendszeresen és bőven terem. Közepes érésű fajta, a Gorella után érik 4-5 nappal. Bogyója csillogó, tompakúp alakú. Külső és belső hússzíne is sötétvörös. Felületén az aszmagok mélyen ülők. Íze kellemesen aromás.

A Kortes is bőtermő, de igen érzékeny a túlzott nitrogénellátásra. Korai érésű, esetenként a Gorella fajtát is megelőzi. Gyümölcsei nagyok vagy igen nagyok, sötétvörösek, kemény húsállományúak, nem üregesek, kúp alakúak és, ami fontos, jól csumázhatók. A gyümölcs felszínén középmélyen elhelyezkedő aszmagok szintén sötétvörösek. Kellemes édes-savanykás ízű.

A Polka nagy terméshozamra képes, középérésű szamócafajta. Érése a Gorella éréskezdete után négy nappal kezdődik. Első gyümölcsei nagyok, de nagy termés esetén a gyümölcsök zöme közepes nagyságú. Gyümölcsei ragyogó vörösek, tetszetősek és kiegyenlített alakúak. A gyümölcsök húsa lédús, kellemes, édes-savanykás, kimondottan aromás.

A Senga sengana középkorai érési idejű nagy terméshozamra képes szamócafajta. Hat nappal követi a Gorella fajtát. Érése viszonylag hosszú ideig tart. Gyümölcse közepesen nagy vagy nagy. Gyümölcsei gömbölyű vagy tompa kúp alakúak, sötétvörösek, csillogók. Kemény, lédús és illatos gyümölcse jellegzetesen savas.

A Tenira is a középkorai érésű bőtermő fajták tartozik, a Gorella után 3-4 nappal kezd érni. Érésmenete elnyújtott, több szedést igényel. Gyümölcsei nagyok, tojás vagy tompakúp alakúak, csillogóak, kívül-belül vörös, vagy narancsvörös színűek. Az aszmagok a gyümölcs húsába bemélyedők, sárga vagy sárgásbarna színűek.