Az orgona meghálálja a törődést

Gerse János 2019. júl. 31.

 

Az orgonák legtöbbje elvadultan él a kerítések mentén. A poros bokrok egyedül tavasszal ékeskednek illatos virágaikkal. Bár többségük inkább töri, mint vágja az ágakat, de az orgonatolvajok tulajdonképpen jót tesznek bokrokkal. Ha nem jöttek, akkor az orgonák elvirágzása után metszeni kell.

Érdemes némi időt rájuk pazarolni: ügyes metszéssel csinos díszekké alakíthatók. Ha tudják, hogyan kell rügyeiből kiválasztani a virágrügyeket, akkor az orgona képes sok és nagy virágot hozni. Az orgona különlegesnek számító rügyei, vegyes rügyek vagyis a virágok elnyílása után hajtást hoznak. A párosan álló rügyek villásan elágazó vesszőpárokat nevelnek. Ezek csúcsán találhatók a következő évi virágokat is hordozó rügyek.

Arra a telepítéskor számítani kell, hogy az orgona 5-7 méter átmérőjű és magasságú bokorrá fejlődik, az ilyen óriások karbantartására hernyózóollóra vagy létrára is szükség van. Lehet persze különleges, intenzív metszéssel kisebb virágzó növénnyé nevelni, de ez az átlagos hobbikertésznél nagyobb szakértelmet kíván és rögtön a telepítés után hozzá kell kezdeni az alakításhoz.

Az orgona hosszú száron, nagy virágokat hoz, ha tudják, hogyan kell rügyeiből kiválasztani a virágrügyeket. Érdemes egyszer alaposan megvizsgálni ezeket, ugyanis az orgonáé vegyes rügyek, vagyis a virágok elnyílása után hajtást hoznak. A párosan álló rügyek villásan elágazó vesszőpárokat nevelnek. Ezek csúcsán találhatók a következő évi virágokat is hordozó rügyek. Nagy virágot akkor nevel az orgona, ha a vesszőpár egyike a tél végi metszéskor megmarad, és a másikat 2-3 rügypárra visszametszik. Ez a metszésmód hasonlatos az őszibarackéhoz. Az orgonán is alkalmazható három metszéstípus neve – tavaszi fiatalító, nyári és őszi ritkító – találó és pontosan jelzi a munka idejét és célját, Az orgona jól viseli az ifjítást (azaz a nagy visszavágást) is. Aki rászánja magát, hogy a felkopaszodott orgonájából ifjú virág gyárost készítsen, kora tavasszal, térd magasságában vágjon minden második elöregedett ágat, a vékonyabbakat tőből kell lenyisszantani. Ehhez a munkához azonban fűrészre, vagy erősebb ágvágóra is szükség van. A következő évben kell sort keríteni az előző évben meghagyott öreg ágak megfelezésére és az alulról előtörő vékonyak irtására.

A közönséges orgonának vannak fehér, lila, kékes, pirosas, ibolyás árnyalatú telt és egyszerű virágzatú változatai is. Közöttük néhány oltvány, akinek ilyen él kertjében figyeljen a gyökérsarjakra, ezeket ki kell törni.