Az öreg rózsa sikerrel fiatalítható

Az öreg rózsa sikerrel fiatalítható

Gazdabolt 2015. nov. 2.

Már az is jó, ha a rózsatövek megélik a 15 éves kort. Hogy ez meghosszabbodjék, érdemes az idősebb rózsatövekre ősszel néhány percet fordítani.  A rózsák tavaszi, nyári és őszi/téli metszése sokban különbözik egymástól, de az alapszabályok ugyanazok.

Az öreg rózsa sikerrel fiatalítható

Az október végére időzített munkát a tő tisztításával kell kezdeni. A takarítás a beteg, lehullott levelek, foltos hajtások, száraz ágak, esetleg megmaradt termések eltávolításából áll. Ha ez a munka elmarad, akkor a tő kondíciója romlik, ha pedig beteg, akkor fertőzheti a szomszédokat.  A legjobb e rózsaszemetet mielőbb elégetni, vagy a szemétbe dobni, a lényeg, hogy a kertből minél távolabbra kerüljön.

Tudott, hogy a jól táplált rózsa erőteljes növekedésű cserje. Ezért metszés nélkül szinte korlátlan mennyiségű – ezért egyre apróbb – virágot hoz és hamar rendetlen bokorrá változik. Hogy ez ne így legyen tavasztól késő őszig rendszeresen kell vagdosni.

Nagyon fontos, hogy el kell távolítani azokat a részeket, amelyek végig elszáradtak és biztosan nem hajtanak ki. A felnyurgult, már fásodott, de felső részeken még aktív hajtásokról tudni kell, hogy a fás részeken általában nem hajtanak ki. Ha a hosszú hajtásokra mégis szükség van, akkor a felső zöld részeket 2-3 rügyre kell visszavágni. A metszés után, a vastagabb elágazás felett induló hajtásoknál ugyanez legyen a végeredmény. Ajánlott a tő alsó részén, a nemes részből előtörő erőteljesebb, ez évi hajtásokat arasznyira kurtítani, ha nagyon sűrűn állnak, akkor megfontolandó ritkításuk.

Ezzel a tavaszi kihajtást segítik, hiszen a növénynek, a metszetlen állapotnál jóval kevesebb rügyet kell eltartani. Tavasszal azután újra elő kell venni a metszőollót. Javítja a rózsák télállását, ha az első fagyos napok után legalább 30 centis földkupaccal takarva védik.