Az okos borostyán

Az okos borostyán

Gazdabolt 2015. okt. 11.

Vannak önmaguktól, léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodó növények, másokat segíteni kell. Ilyenkor ősszel, a levelek hullása után kiderül, melyik miként tapad, de az is kiderül, hogy milyen kárt okozott. A legtöbb baj az örökzöld borostyánnal van, pedig a ház körül sokképpen hasznosítható.

Az okos borostyán

Borostyánnal a kerítést átláthatatlanná lehet alakítani. A falra, fákra rövid szívógyökerekkel kapaszkodó kúszócserje, ha a földön halad, legyökeresedik, s ügyesen a kerítésre terelhető. A borostyánnal hosszú együttlétre lehet készülni, ugyanis nem ritkák az évszázados példányok. Sokan úgy vélik, hogy a növény a házak vakolatát, a falakat, sőt az egész házat tönkreteszik. Ebben sok igazság van, de a kőművesek szerint, ha jó a vakolat, akkor a borostyán nem árt a háznak. Ezt látszanak igazolni a több száz éves angol borostyános házak.

A kapaszkodó gyökerek tulajdonképpen olyan kis szívókák, amelyek a növényt bármilyen felülethez rögzítik. Ha ezek a kis kapaszkodó gyökerek a talajhoz érnek, átalakulnak normális gyökerekké. A jól fejlett gyökérzettel rendelkező részt akár le is lehet választani az anyanövényről. A borostyánnak más különleges tulajdonsága is van, okos.

Egy fajnak több formája is létezik, amíg a növény tud kúszni, addig marad fiatal. (Ezt a kort rendszeres metszéssel a végtelenségig meg lehet hosszabbítani.) A borostyán így megtartja különleges tulajdonságait. Ha a kacsok már nem találnak több kapaszkodási pontot, és egyidejűleg egy határt is elért a növény, azután érdekes dolog történik. Ilyesmit lehet látni az erdőkben. Ha a borostyánnal befutott fa tetejére ér a növény, akkor külsőleg megváltozik, és oldalhajtásokat hoz, amelyekkel mintha tapogatná a környezetet és keresi az új kapaszkodási pontot, ha ilyet talál, akkor az összes „csáp” ebbe az irányba igyekszik. Ennek a borostyánnak a levelei alakja változik, és befejezi a kapaszkodó gyökerek növesztését, ráadásul, a nektárkedvelő rovarok örömére, minden ősszel virágba borul. (Az ezekről a kifejlett borostyánról szedett dugványokból, már nem kúszónövény, hanem bokor lesz, mert az örökítő anyag megváltozott.)

A borostyánnak szobai változata is van. Közvetlen napfénytől mentes, világos helyen érzi jól magát. Fény hiányában a levelek elvesztik színüket. Hűvös, de fagymentes helyet szeret. Nyáron rendszeresen kell öntözni, hogy földje mindig nyirkos legyen. Télen kisebb a vízigénye, de gyökérlabdája nem száradhat ki.