Az élő kerítés állandó munkát ad

Gerse János 2019. júl. 2.

Épített, vagy élő legyen a kerítés, örök dilemma. Ha a feladatokat nézzük, akkor a növénykerítés biztosan több munkát ad, viszont természetes közeg. A cserjekerítéseket metszeni a kívánt magasság elérése után évente minél többször, de legalább kétszer szükséges. A telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra érdemes visszavágni a növényeket. A kívánt magasság eléréséig a sövényt évente kéthárom alkalommal nyírjuk.

Érdemes úgy időzíteni, hogy minden 10 centis hajtásnövekedést kövessen metszés. Sok hobbikertész esik abba a hibába, hogy a kívánt magasság minél gyorsabb elérése érdekében nem metszi vissza eléggé a fiatal sövényt. Ez azonban visszaüt, mert a növények felkopaszodnak, a sövény ritkás és csúnya lesz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a teljes visszavágás, amivel kezdődik minden elölről.

Ha a kívánt magasságot már elérték a növények, akkor fenntartó metszésről beszélhetünk, amivel a sövény alakját kell megőrizni. A növények fényellátottsága szempontjából a nyújtott trapéz alakú keresztmetszet a legmegfelelőbb, ilyenkor a fény eléri az alsó régiókat is, és elkerülhető a felkopaszodás.

Az új sövények tulajdonosainak mindenekelőtt türelmesnek kell lenniük, mert a zöld fal kialakulásához idő kell. Némelyik sövény évtizedes várakozás után lesz teljes. Ha sürgős a takarás, legjobb, ha a mostanában divatossá váló Turkesztáni szilt (Ulmus pumila var. arborea) választják.

Igaz, az élénkzöld, fényes kis levelű sűrű sövényt alkotó növény lombhullató. De a talajban nem válogatós, és ha elegendő vizet kap, rendkívül gyorsan, évente 1,5-2 métert is növekszik. A tehetősebb, kész kerítésre vágyóknak ajánlható a kétméteres örökzöld. Az ezekből összeállított kerítés annyiba kerül, hogy ennyiért szilárd kerítést is építethetnének.

Aki most fontolgatja a sövénykerítést, azzal számoljon, hogy még a gyorsan fejlődő növények esetében is minimum három év, amíg a faiskolák szokványos kínálatából magyar szemmel kerítésnek értékelhető magas sövény nő ki. Ha már a kívánt méretűek a növények, akkor akár le is bontható a korábban provizóriumként telepített drótkerítés. Érdemes megszabadulni tőle, mert később sok kellemetlenséget okoz, amikor a drótdarabok innen, onnan előtűnnek.