Az egybibés galagonya

Az egybibés galagonya

Gazdabolt 2013. jún. 6.

Bizonyára mindannyian ismerik az alábbi verset.

Őszi éjjel izzik, a galagonya izzik a galagonya ruhája.
Zúg a tüske, szél szalad ide-oda, reszket a galagonya magába.
Hogyha a Hold rá fátylat ereszt: lánnyá válik, sírni kezd.
Őszi éjjel izzik, a galagonya izzik a galagonya ruhája.

(Weöres Sándor: Galagonya)

Ismertetőjegyei
Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna JACQ.), évelő cserje, vagy kisebb fa is lehet. Hosszú tövisekkel rendelkező ágai vannak, a fiatal hajtások aránylag simák, tövistelenek. Egybibés fehér virágai, kellemetlen illatúak. Rombusz vagy tojásdad alakú levelei, mélyen szeldeltek, 3-7 karéjúak, a végeken hegyesedők, de többnyire ép szélűek, a csúcsuknál előfordul, hogy fűrészesek. Tojásdad, piros színű álterméseikben egy mag helyezkedik el.

Előfordulása
Megtalálható Európában, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában. Előfordul erdőszéleken, bokorerdőkben, száraz tölgyesekben.

Gyűjtése 
Virágait és leveleit virágzás idején május és június hónapokban gyűjthetjük. A száraz és meleg idő erre a legalkalmasabb. Fontos, hogy a szedést a délutáni órákra időzítsük, mivel ilyenkor a legmagasabb a növény flavonoid tartalma. Terméseit szeptember és október hónapokban gyűjthetjük. Termésének lisztre emlékeztető íze van.

Szárítás
Meleg, árnyékos helyen, gyorsan szárítsuk meg a virágait és a leveleit, lehetőleg felaprítás nélkül. Terméseit mesterségesen szárítsuk.

Elkészítés
Teaként: Forraljunk fel vizet. Készítsünk ki csészét, aprítsuk össze a növényt és helyezzük bele. Majd forrázzuk le, és várjunk 10 percet a fogyasztásáig. Illata sajátos, íze semleges, ezért javasolt aromás növény hozzáadása.
Terméséből lekvárt készíthetünk és süteményt is ízesíthetünk vele.

Élettani hatásai 
A Crataegus szó görög jelentése szilárd, mivel a fája rendkívül kemény. A galagonyabokor akár 500 évig is elélhet. Amulettként is használták, mert úgy vélték, hogy távol tartja a betegségeket.
A gyümölcséből lekvárt készítenek, és erősítőszerként valamint hasmenés ellen fogyasztják.
Jelenleg a virágából és a leveléből készítenek szívgyógyszert. Magára az időskori szívgyengeségre nagyon kedvező hatással bír. Hatóanyagai erősítik a szívizom összehúzódásának erejét, egyben javítják a szívizom és a koszorúér vérellátását. Élőkerítésként is gyakran előfordul, szúrós töviseivel távol tartja a kellemetlen betolakodókat.
A homeopátia a szív és keringési panaszok kezelésére alkalmazza.

Hatóanyagai
Flavonoidok (hiperozid, rutin), oligomér proantocianidok, triterpénsavak, fenolkarbonsavak. Kellemetlen szagú aminokat tartalmaznak a friss virágok.

Összetéveszthető a kétbibés galagonyával (Crataegus laevigata (Poir.) DC.), neki tojás alakú háromkaréjú levelei vannak, fűrészes levélszéllel. Virágai 2-3 bibések. Gyümölcsei 2-3 magvúak.  Éppúgy felhasználható, mint az egybibés galagonya.