Az augusztus a következő termés hónapja

Az augusztus a következő termés hónapja

Gazdabolt 2013. aug. 8.

Július közepétől augusztus végéig tartó időszak a gyümölcstermő növények életében rendkívül fontos. Ilyenkor alakulnak ki ugyanis a következő esztendő termőrügyei. A szakemberek rügydifferenciálódásnak mondják ez a bonyolult élettani folyamatot. Akit a részletek is érdekelnek, jó, ha tudja, ilyentájt a rügyek szaporító kúpjában a sejtosztódás olyan irányba változik, hogy a vegetatív részek fokozatosan virágkezdeményekké alakulnak.

E folyamat azonban csak akkor megy hibátlanul végbe, ha a fa jó kondícióban van, és elegendő nedvességhez jut a növény. Vagyis a kevés termésre a választ az előző nyáron történtekben kell keresni, minden fajnak, sőt fajtának ismertek tápanyag ellátottsági és nedvességigénye. A kutatók munkájának is köszönhetően mindez a szakirodalomban fellelhető.

Általánosságban azonban elmondható, ha kevés tápanyag, a tartalék, kevesebb rügyben és gyengébben indul meg a termőrészek kialakulása. Ellenben ilyenkor erőteljesebb lesz a hajtásképződés, megfigyelhető az is, hogy a vészreakció révén megkezdődik a gyümölcsök hullajtása is.

Ha kiderül, hogy baj van, például kevés a talajból felvehető tápanyag, akkor ez nagyszerűen pótolható levéltrágyákkal. Olcsóbban megússza a levéltrágya vásárlást, aki felismeri a hiánybetegségek tünetein és csak monotrágyával oldja meg a táplálást ugyanis ezekért jóval kevesebbet kell fizetni, mint a komplexekért, keverékekért.

A levéltrágyázás optimális időszakának ismerete sokat segít a hatékonyság növelésében. A permetezést csak 20 fokos hőmérséklet alatt szabad elvégezni. A trágya felszívódása akkor a leggyorsabb, amikor a növények sztómái nyitottak. A növények gázcsere nyílásaikat általában kora reggel nyitják, ezért ekkor ajánlott permettrágyázni.

A táplálék mellett a helyes rügydifferenciálódás miatt fontos az elegendő nedvesség. A nem rendszeresen öntözött fák esetében 100 kiló termésre számítva, kéthetente legalább egyszer 60 liter vízhez kell juttatni minden gyümölcsfát.

 

 

Termék ajánló:

Humix universal lombtrágya

Prev-B2 lombtrágya

Sergomil L-60 lombtrágya