Az alma fontosabb kártevőiről

Az alma fontosabb kártevőiről

Gazdabolt 2013. jan. 14.

A múlt alkalommal az alma fontosabb kórokozóiról írtam. Mostani írásomban az alma kártevőit gyűjtöttem egy csokorba össze.

Cserebogár fajokMelolonthidae
Fontos még a telepítés előtt a cserebogárpajor mentes terület kiválasztása. A pajorok ellen integrált technológia nincs. Telepítés előtt a kalászos elővetemény idején, rovarölő szeres csávázással, granulátum kiszórásával védekezhetünk. Telepítés után a pajorok ellen a kémiai védekezés már nem lehetséges. Védekezés a rajzó imágókkal szemben, itt a cél a tojásrakás megelőzésére irányul. Kémiai védekezés ingerületvezetést gátlókkal, kitinszintézis gátlókkal. Mechanikai talajművelés a tojások megsemmisítésére. Természetes ellenségei az entomopatogén mikróbák és nematódák.

Kaliforniai pajzstetűQuadraspidiotus perniciosus
Sokgazdás kártevő. Főleg az almafák csúcsi része veszélyeztetett a kellő védelem hiánya miatt. Fontos kártevő. Elsődlegesen szaporítóanyaggal terjed, madarak is tovább viszik a lábukon. Szívogatásával gyengíti a fát. Rontja a gyümölcspiaci értékét (lázfolt). Populáció megfigyelését fehér ragacsos lapokkal végezhetjük. Védekezés: kártevőmentes szaporító anyaggal, nyugalmi időszakban végzet lemosó permetezéssel a telelő lárvák ellen. Tenyészidőszakban virágzás után, fehér ragacslapos csapdázásra alapozva a rajzó repülő hímek ellen, ugyan a hímek ilyenkor nem táplálkoznak, de kontaktszerekkel jól írthatók. Amennyiben a vegetációban többször védekezünk ingerületvezetést gátló szerekkel akkor nem szükséges külön a kaliforniai pajzstetű ellen védekezni. Ajánlott növényvédő szer például, Agrokén, Actara 25 WG (SC), Bulldock 25 EC.

Közönséges kagylós pajzstetűLepidosaphes ulmi
Elsősorban a fiatal almafák szenvednek a fertőzéstől, idősebb fáknál már kevésbé okoznak kárt.

Levéltetvek:
Közönséges levélpirosító almalevéltetűDysaphis devectaZöld almalevéltetűAphis pomi,
Szívogatásukkal gyengítik a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezáltal csökken az asszimilációs felület. A gyümölcs is szennyeződik, eladási értéke csökken. A levéltetvek veszélyes vírusvektorok. Védekezés: Harmonikus tápanyag ellátás! Tavasszal, virágzás előtt (sodrómolyok elleni védekezéssel egybekötve), nyáron a zöld almalevéltetű elleni védelem, kémiai védekezésre alapozva. A természetes ellenségek kímélése nagyon fontos, jelenesetben  katicabogarak, zengőlegyek, fátyolkák.  Ajánlott növényvédő szerek például, Delta CS, Gazelle 20 SG, Karate 2,5 WG (Zeon 5 CS)

VértetűEriosoma lanigerum
Nagyon fontos kártevő! Almafa hajtásait, ágait, gyökereit szívogatja. Védekezés: Téli lemosó permetezés, hatása kizárólag koronában, kéregrepedésekben telelők ellen hatásos. Kémiai védekezéssel a vándorlás idején zöld bimbós állapotban lehetséges védekezni. Természetes ellensége Aphelinus mali / Vértetűfürkész. Ajánlott növényvédő szer például, Actara 25 WG (SC), Apacs 50 WG, Calypso 480 S.

LevélbarkókCurculionidae
Tavasszal, kora nyáron a rügyek és levelek megrágásával okoz kárt. A lombveszteséget okozó kártételüket a fák hamar kinövik.

Bimbólikasztó ormányosAnthonomus pomorum
Elsősorban az erdő melletti ültetvényeket veszélyezteti. Gyenge fertőzés esetén nem jelent veszélyt.

Nagy farontólepkeCossus cossus
Legfontosabb tápnövénye az almafa. Ártéri területeken gyakori. Lárvái jellegzetes ecetszagot árasztanak. Jellemzi a fűrészporszerű rágcsálék és ürülék a fa tövében.

Lombosfa fehérmolyLeucoptera malifoliella                                                                                                                          Akár 50-100 % lombveszteséget is okozhat. Védekezés: feromoncsapdás rajzásfigyelés, ami csak a hímeket fogja. Tojásrakás előtti védelem, hosszú hatástartamú érintő hatású növekedés gátló szerekkel lehet védekezni. Fontos szerepük van a fürkészdarazsaknak.

Sátoraknás molyokLithocolletidae
Az almafákat több fajuk is károsítja. A legjelentősebb közülük az almalevél aknázómoly /Phyllonorycter blancardella. A károkozó a lehullott levelekben telel át. Itt belép a természetes védelem ahol a földigilisztáké és a parazitáké a szerep. A fertőzött levelekkel együtt a molyokat is elpusztítják.

Pókhálós almamoly / Hyponomeuta malinellus
Időszakos kártevő, nem minden évben jelenik meg.

Szitaszárnyú almafalepkeSynanthedon myopaeformis
Rajzása hosszan elhúzódó. Sebzéseken keresztül fertőz. Főként a 10- 12 éves fákat támadja. Védekezés: metszési sebek méretének csökkentése, sebkezelés. Cefrecsapdákkal csapdázhatóak az imágók.

SodrómolyokTortricidae
Tavasszal az erdő közeli ültetvényekben fordul elő gyakrabban. A lárvaként telelő (L2) sodrómolyok jelentősebb károkat virágzás előtt okozhatnak.  Gyümölcskártételt már a 2. nemzedékük okozza. Védekezés: Madárodúk kihelyezése. Tavasszal (lombfakadás után, virágzás előtt), levéltetvek elleni kezeléssel összehangoltan védekezhetünk.

Almamoly / Cydia (Laspeyresia) pomonella
Az alma, az elsőrendű tápnövénye közé tartozik. Elterjedt, mindenütt megtalálható. A gyümölcs bármely pontján befúrhat, egészen a magházig. Még a magokat is megrágja. Védekezés: Téli fatisztogatással, lehullott gyümölcsök rendszeres összegyűjtésével, hernyófogó övek használatával lényegesen csökkenthetjük a számukat. Tojásrakás idején, tömeges lárvakeléskor kitinszintézis gátló szerekkel eredményesen védekezhetünk. A légtértelítéses módszerrel megzavarhatjuk a hímek orientációját.

Keleti gyümölcsmolyLaspeyresia molesta
Főként a későn érő almafajták a veszélyeztetettek. Betárolt almánál akár 80 %-os is lehet a fertőzöttség. Kizárólag a Jonathan fajtánál fordultak elő fertőzések.

Araszolók / Geometridae
10 évente jelentkezik a kártételük, de a kártételi szakasz eltarthat akár 2-3 évig is. Védekezés: Talajmunkákkal.

KökényszövőlepkeOrgyia antiqua
Időszakos kártevő. Kicsipkézi a leveleket, berág a termésbe. A lombkorona felsőbb rétegeiben károsít.

Amerikai fehér szövőlepkeHyphantria cunea
A fiatal lárvák hernyófészekben a leveleket rágják. Idősebb lárvák már a gyümölcsök felületét is megrágják.

Ajánlott növényvédő szer, molyok, aknázómolyok, almailonca ellen például, Actara 25 WG (SC), Affirm, Bulldock 25 EC, Insegar 25 WP (WG).

Atkák / Acarina
Polifág fajok. Szinte a legjelentősebb kártevők közé tartoznak. Akár 70 %-os termés veszteség et is okozhatnak. Védekezés: Nyugalmi időszakban lemosó permetezés olajtartalmú szerekkel. Természetes ellenségeik, Typhlodromus, Zetzelia, Euseiulus.

Mezei pocokMicrotus arvalis
Gyepes, lucernával szomszédos területek veszélyeztetettek. Fák tövénél, a hó alatt pedig 10 cm-es magasságban körberágja a fát.