Az alma fontosabb gyomnövényei

Az alma fontosabb gyomnövényei

Gazdabolt 2013. jan. 18.

A gyomok az ültetvényekben a vízkészlet felhasználásával, tápanyagkészlet és a hőmérséklet csökkentésével okoznak gondot.

A gyomos területeken elszaporodhatnak a kártevők és a varasodásnak is kedvez az itt kialakuló párásabb mikroklíma.

Pozitív hatással is rendelkezik, csökkenti az eróziót és a deflációt. Valamint helyet biztosít a kártevő rovarok ellenségeinek.

Jól kezelt ültetvényekben a nyárutói gyomok közül csak az árnyékkedvelők tudnak megtelepedni. Megfelelő talajmunkákkal ezeknek sincs sok esélyük. Az időben elvégzett tavaszi talajmunkákkal a kora tavaszi egyévesek (T1) sem szaporodnak el (Capsella bursa-pastoris, Cerastium fajok stb.).  A T4-es gyomtársulás a sorközökben jellegzetesen a libatop, disznóparéj.  Az évelő tarackos gyomok eltudnak, úgy szaporodni, hogy egymagukban uralkodnak.

Az alma gyomirtása megoldható mechanikai eszközökkel, herbicidekkel vagy a két módszer kombinációjával. 

A mechanikai gyomirtást nem szívesen végezzük kapával. A kapálás és a gyomlálás nem csak időigényes, de nem is szeretjük túlzottan. Annak ellenére, hogy kímélnénk vele a környezetünket és pénztárcánkat, helyette inkább a drágább és költségesebb gyomirtó szereket választjuk.

Ha már a gyomirtó szerekre esik a választásunk, akkor fontos, hogy helyesen és körültekintően válaszuk ki őket.

Telepítés előtt a területet meg kell tisztítani az évelő gyomoktól.

Főbb tarackos egyszikűek: tarackbúza, csillagpázsit. Tarackos kétszikűek: aprószulák, sövényszulák, szeder, mezei acat.

Magról kelő egyszikűek: kakaslábfű, ujjasmuhar pirók, fakó muhar, egynyári perje. Magról kelő kétszikűek: libatop, disznóparéjfélék, betyárkóró, parlagfű, keserűfüvek.

Az összes magról kelő és évelő egy és kétszikű gyomnövények ellen hatékony a Folar gyomirtó szer. Az újragyomosodás esetén pedig használhatunk Medallon Premium-ot. Fontos, hogy háromévesnél fiatalabb ültetvényben, nem használhatók ezek a szerek.

Fiatal ültetvényekben a Dual Gold a magról kelő egyszikű gyomok ellen hatásos. A magról kelő és évelő egyszikűekkel fertőzőt ültetvényekben a Fusilade Forte jelenthet megoldást.

Természetesen jó néhány gyomirtó szer közül válogathatunk, én most itt a Syngenta termékeiből választottam.

Korszerű ültetvényekben a sorokat vegyszeresen gyom irtják, a sorközöket füvesítik. Törekednünk kell, hogy a vegyszeresen gyom irtott sáv minél keskenyebb legyen. A három évnél fiatalabb ültetvényekben a glifozát hatóanyagú készítmények fitotoxikus károsodást okoznak. Ne használjuk őket.

Fontosnak tartom, megjegyezni, hogy a gyomokat csak ott irtsuk ahol valójában szükséges, mivel értékes és nem haszontalan növények ők sem. De ez már egy másik fejezet!

 

 

[caption id="attachment_1322" align="alignleft" width="150"] Afalon Dispersion[/caption]

[caption id="attachment_1324" align="alignright" width="150"] Dominator[/caption]