Az agresszív fenyőt a faiskolában kell hagyni

Az agresszív fenyőt a faiskolában kell hagyni

Gazdabolt 2018. dec. 16.

Karácsony tájékán a kertészblogok többsége az ünnepi örökzöldek válogatásához, életben tartásukhoz ad tanácsot. Hasonlóan teszünk, csakhogy ezúttal a kertben élőkről írunk. Főként a falvakban, de a kertvárosi részeken is gyakran látni, hogy a családi ház utcai frontján egy vagy több hatalmas, rendszerint lucfenyő éktelenkedik. Évekkel korábban kinti karácsonyfát ültettek, a kedves növény azonban hamar óriássá nőtt, és nem csak nyáron, télen is árnyékolja az ablakokat. Ha fényt akarnak a lakásba engedni, nincs mit tenni - ha a fától nem is -, egy-egy ágörvtől meg kell szabadulni. A végeredmény egy fenyőtorzó lesz.

Az agresszív fenyőt a faiskolában kell hagyni

Ezt elkerülendő, jó tudni, mire képes egy-egy fenyő. A közönséges luc (Picea abies), ha nekiereszkedik, ötvenméteresre is megnőhet. Az általában nagyra növő fenyők csúcsrügyeinek nyár eleji lecsípése segít szabályozni a növény méretét, és rendezett alakzatban tartja a fát. Akkor kell lecsípni a hajtásokat, amikor még nem keményedtek meg, nem fásodtak. Az igazi óriásokat ez ideig, óráig féken tartja.

Csak az tudja, aki már élt fenyővel, hogy a mindig illatos társ különös környezetet teremt. A fenyőfélékről azonban azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek csak pici helyük van a kertészkedésre. A különleges hangulatú fák törpe változatai egy balkonon is elférnek. A jobban felszerelt kertészetekben féltucatnyi faj törpe vagy lassan növekvő változatai közül lehet válogatni.

A legtöbb törpefenyővel azért vigyázni kell, mert nem maradnak egész életükben aprók, csupán a fő fajhoz képest sokkal lassabban növekednek. Sok fenyőtörpe például valójában az alapfaj lassan növő vagy annak különleges formájú változata, amely idővel ijesztően nagyra fejlődhet. A törpefenyőt - ha fontos, hogy törpe maradjon - olyan faiskolai lerakatban érdemes megvásárolni, ahol garantálják a fajtaazonosságot, és szakszerű tájékoztatást adnak.

A kisnövésű álciprusok (Chamaecyparis) többsége haragoszöld, méteres gömböccé nő, de vannak világoszöld, sárgás, lenge ágú változatai is. Igazi különlegesség a japán szugifenyő (Cryptometria japonica), amely fiatalon gömbölyded, idősebb korára szabálytalan alakú 1,5-2 méteres bokor lesz. Az igazi törpefenyő, a havasi (Pinus mugo) eredeti termőhelyén, Európa magasabb hegyein soha nem nő két méternél magasabbra. Kerti változatai ennél jóval kisebbek maradnak.