Az áfonyák áfonyája

Az áfonyák áfonyája

Gazdabolt 2013. okt. 20.

Az áfonyák kiemelkedő faja a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus). Az áfonyák hazánkban ritka növények. Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, törpecserje. A sarkkörtől a trópusokig Földünk északi felét az áfonyáknak mintegy háromszáz faja népesíti be. Tőzegmoha alapon, nedves, savanyú talajon él. A 19. században a Dunántúlon is előfordult.  Ma az Észak-Alföld tőzegmohalápjain található meg. Többen összekeverik a vörös áfonyával (Vaccinium vitis-idaea). Mindkét áfonya hatóanyaga azonos. Amiben mégis lényegesen eltérnek egymástól az a gyümölcs cukortartalma. A vörös áfonya cukortartalma négyszerese a tőzegáfonyának.  Hazánkban mindkettő ritka és védett növény - egy egyed eszmei értéke tíz ezer forint.

Az első amerikai telepesek ismerték fel először a hatását és előszeretettel fogyasztották. Az amerikai hálaadás ünnepének nagyon fontos tartozéka volt, és még ma is az. Az elmúlt években, Európában is kedvelté és népszerűvé vált.

A vadon élő bogyós gyümölcsök tápértéke sokkal magasabb, mint a termesztetteké.

Az egészségvédő táplálékok között rangos helyet foglal el a tőzegáfonya.  Egészségvédő festékanyagot, antocianint, antioxidánsokat, gyümölcssavakat, cukrot, pektint, vitaminokat tartalmaz.  Jelentős A-vitamin tartalma miatt a farkasvakság kezelésében is sikeresen bevált. Kiemelkedően magas a kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor és a C-vitamin tartalma.  A bakteriális húgyúti fertőzések megelőzésére már nagyon régóta alkalmazzák eredményesen. 1923-ban megállapításra került, hogy a vizeletet savasítja, ezáltal a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumokat elpusztítja. Az E.coli baktérium megtapadását megakadályozza a húgyhólyagban. Segíti az egészséges vizeletürítés fenntartását. Hatással van az emésztőrendszer és szájüreg egészségére is. A vesekő kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik. Csökkenti az LDL és növeli a HDL, koleszterin szintet, ebből következően az érrendszer védelmét is pozitívan befolyásolja.

Igen magas ásványisó-, fém- és nyomelem tartalmának és sejtvédő festékanyagának köszönhetően sokrétűen alkalmazható. Tudományosan igazolt a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében, kiegészítő kezelésben elért hatékonysága. A szem, különböző betegségeinek kezelésére is használható, ilyen például a farkasvakság, homályos látás.  Bizonyítást nyert a baktériumölő hatása is.

A legbiztosabb természetes gyógyszer az infarktus elkerülésére és gyógyítására. Minden szívvel kapcsolatos panaszokra, ajánlatos áfonyalét fogyasztani. Az áfonya minden olyan betegségre hatással van, amely a kapilláris erekkel van összefüggésben: Vérkeringési zavarok, vérzékenység, visszértágulat, ödémakészség, érelmeszesedés, érszűkület stb. Magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírok, érszövődmények megelőzésére is ajánlott.  Lázas megbetegedések estén is segít. Javulnak a bőrbetegségek és a bőrkiütések.

Kutatások szerteágazóak és egyre jobban feltárásra kerül a tőzegáfonya hatásmechanizmusa.