Az a fránya kalcium

Az a fránya kalcium

Gazdabolt 2012. nov. 7.

Az idei viszont tagságos szezont túlélő alma sok meglepetést okozhat a tárolókban. Főleg a hobbikertészeknek okozhat gondot, hogy az ősszel leszedett, akkor egészségesnek tűnő alma a tárolóban kellemetlen meglepetésekkel rukkol elő. Egy idő után a gyümölcs héja és az alatta lévő szövet változó mélységben, még a magház is megbarnulhat. Aki az ilyet megkóstolja, megtapasztalhatja: keserű. Innen is származik az élettani betegség elnevezése, keserű foltosság vagy sztipikesedés. A tanácsok kérő levelekből kiderül, hogy ez még akkor is előfordul, ha a gazda mindent megtett a féltett növényéért, műtrágyázott, öntözött, permetezett, csak arról nem tudott, hogy a fránya kalcium hiányzik.
Ilyenkor már semmit nem lehet tenni, jövőre annál inkább. A profi termelők pontosan tudják, hogy az almafélék a kiegyensúlyozott terméshozáshoz viszonylag nagy mennyiségű kalciumot is igényelnek. Ezért időben gondoskodnak róla, hogy a fejlődő gyümölcsök hozzájussanak. Különösen meszesedő talajokon és aszályos időben és túlzó műtrágyázás nyomán fordul elő gyakran a betegség. Ha egyszerre mindhárom esemény bekövetkezik, akkor biztosan fogyaszthatatlan lesz a gyümölcs.
A kalcium, ahogy más elem is a rendkívül bonyolult növényélettani események közben jut ¬ különböző időszakokban, változó mértékben ¬ fontos szerephez a gyümölcs fejlődésekor. Sok egyéb szerepe mellett a sejtfalak szilárdítása köszönhető neki, s éppen ezért a tárolt gyümölcsök hússzilárdsága szempontjából meghatározó, hogy elég kalciumhoz jutott e a növény. Ha nem, akkor az ilyen gyümölcs gyorsan puhul, rosszul tárolható.
Az almafák pótlólagos kalciumellátása napjainkra egyszerűen megoldható. A kiegyensúlyozott tápanyagellátást a talaj közvetítésével kell biztosítani. Azt tudni kell, hogy a kalcium jelenlétének alapfeltétele a talaj kedvező mészállapota. Az 5,6-es pH-érték alatti savanyú talajú ültetvényekben fenntartó mésztrágyázást kell végezni.
A kalcium pótlása fontos technológiai elem, a legegyszerűbb levél-, pontosabban permet trágyaként kijuttatni. Az eltérő megnevezés fontos, ugyanis elsősorban nem a levelekre, hanem a gyümölcsökre ¬ ahol szükség van rá ¬ kell juttatni. Az sem mindegy, hogy mikor. Az elvirágzás utáni hetekben, a gyümölcs kezdemények gyarapodásának bonyolult élettani folyamatai közben nagy szükség van (lenne) a beépíthető kalciumra.
A kutatók kiderítették, hogy az alma gyümölcs kalciumellátottsága a fejlődés kezdeti,első hathetes időszakában a legfontosabb, ilyenkor a teljes kalciumtartalma háromnegyedét próbálja megszerezni. Ha megtalálja a talajban, nincs baj, ha valami miatt (meszesedés, vízhiány, más elemek túlzó jelenléte) nem tudja felvenni, akkor baj van, s ősszel menetrendszerűen számítani lehet a keserű barna foltok megjelenésére. Ezért a szükséges az ideális kalcium szint fenntartását, ha kell kalcium tartalmú permettrágyával biztosítani. A gazdaboltokban különböző szerek bő kínálatából lehet választani. A kalciumtartalmú permettrágyázást a szüret előtti 2-3 hétig 5-6-szor kell megismételni.