Árvácskát színkörrel

Árvácskát színkörrel

Gazdabolt 2015. okt. 2.

Lassan búcsúzni lehet a nyári balkonnövényektől. A téli fagyos napokon is lehet virágos növényeket tartani. Úgy méretben, mint színben, egyre többféle árvácskát lehet vásárolni, sőt már van csüngő változata is. Ezzel is ki lehet használni a drága balkonládákat, edényeket. Egészen májusig virágoznak a különböző árvácskák. A kisebb virágúak általában jobban bírják a téli fagyos szeles időt. Aki sokat vásárol kertészetbe, ne árudába menjen, ugyanis 200 virágszín variációja van. Egy jobb kertész legalább öttucatnyit tart 90-120 forintos növénykéből.

Árvácskát színkörrel

Az évelő téli díszek számára jobb, ha külön edényeket tartanak. Ezeket nyáron a kert hűvösebb, árnyékos részein lehet tartani. Ilyenkor télen a fő helyre kerülhetnek. Az erikák, csarabok, vagy callunák lassan növő apró hangaféle cserjék szépek apró leveleik, s sokféle virágszínben díszítenek.

Jól mutatnak a telet is túlélő százszorszépek. Mókás téli dísz az apró díszkáposzta. Díszítőértékét leveleinek köszönheti. A kövirózsák is változatos téli szépségek, és sok varjúháj is teljes levéldíszben éli túl a telet.

A szürke hónapokban érdemes a kevés szabadban virágzó növény színeit összehangolni. Például az árvácskák összeültetésekor ajánlatos a színkört használni.

Az emberi szem sokezer különböző színárnyalatot képes megkülönböztetni. Tudatos alkalmazásuk nagymértékben hozzájárul a környezet harmonikus kialakításához. A színek, hullámhosszuk alapján, két nagy csoportba oszthatók, a hidegre (kék-zöld) és a melegekre (sárga-narancs-vörös-bíbor). Harmonikus összeállítás komponálható a színkörben egymás mellett lévő színekből (citrom-narancs-vörös, zöld-kék-lila). E színek keveréke semleges, szürke színt hoz létre. Ellentétes harmóniát, színkontrasztot, a színkör ellentétes oldalán lévő színek alkotnak (vörös-zöld, sárga-ibolya, narancs-kék). Ezek egymás hatását kioltják, keverékük fehér színt alkot.