Árnyék a teraszon

Gerse János 2019. jún. 12.

Különösen a hosszan napos terasz árnyékolásán is el kell gondolkodni, különben nyáron csak a késői órákban lehet az amúgy kellemes környezetben megmaradni. A legegyszerűbbnek a mesterséges árnyékolás tűnik, de egy igazi növénykedvelő nem hagyhat ki egy újabb terepet, ahol kedvenceit futtathatja.

A terasz falainak árnyékolását egyben hűtését legegyszerűbben a virágos lugast alkotó kúszó és kapaszkodó növények sokasága oldhatja meg. Némi többletköltséggel és ötlettel elérhető, hogy ezek ne csak függőlegesen terebélyesedjenek, hanem a lugason is virágesővel és tetszetős levelekkel hűsítsenek.

A falra futtatott örökzöld borostyánnak vannak tűző napot is elviselő változatai, mint például a Hedera algeriensis, amelyet védett helyre – és a balkon ilyen – javasolnak, vagy az ősszel levelét vesztő vadszőlő, hűsítő növény. A terasz nyári felmelegedése elleni védelem egyfajta megoldása lehet a lugasszerű erkélyrácsra futó növények telepítése, vagyis a zöld homlokzatok kialakítása. Tavasztól őszig az összefüggő levélfüggöny árnyékol. Sok mindent kibír, de leginkább az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli. Vannak azonban olyan változatai is, amelyek a tűző napot is elviselik, ha fiatal korában rendszeresen öntözik a tövét.

A borostyánnal hosszú együttlétre lehet készülni, ugyanis nem ritkák az évszázados példányok. Sokan úgy vélik, hogy a növény a házak vakolatát, a falakat, sőt az egész házat tönkreteszik. Ebben sok igazság van, de a kőművesek szerint, ha jó a vakolat, akkor a borostyán nem árt a háznak. Ezt látszanak igazolni a több száz éves angol borostyános házak.

A házfalra futó növénynél érdemes figyelni, miként halad előre, s a tilalmas helyről azonnal le kell tessékelni, mert ha megkapaszkodott, akkor már nehezen távolítható el.

De erre a célra kiválóan alkalmasak a földben gyökerező kúszócserjék: a szőlő, vagy a lila akác ez utóbbi csavarodó törzsével képes tíz méter magasra is felkúszni.

Ha már az árnyéknál tartunk, sok északi fekvésű erkélyt a nap szinte nem is éri. Közvetlen a fal meletti legvadabb árnyékban megél a tündérfürt, repkény kecskerágó, havasi ribiszke. Ez, a nap nagyobbik részében árnyékos hely, egyben érték is, itt lehet nyaraltatni a hidegebb évszakokban a lakásban, vagy a télikertbe élő ajéniát, botpálmát, indiai lángcserjét, fafojtó ördögfügét, golgotavirágot, nyugati szamócafát, selyemmályvát, szágópálmát, szobaliliomot, szobaaráliát, végzetcserjét.

De szépen díszlik az alacsony rododendron és az árnyékliliom is.