Ananász

Ananász

Gazdabolt 2013. ápr. 30.

Ananász (Ananas Mill.) az egyszikűek, Liliopsida osztályába a perjevirágúak, Poales rendjébe és a broméliafélék, Bromeliaceae családjába tartozik.

Őshazája Paraguay, trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben fordul elő. Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. Kolumbusz a gyanakvó királlyal csak nagy nehezen tudta megkóstoltatni a gyümölcsöt, ezután viszont a legnépszerűbb csemegévé valamint a gazdagság és jómód szimbólumává vált. Ma már megfizethető áron mindenki számára elérhető.

Hazánkban a 19. században terjedt el.

Levelei hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, zöld színűek, levélnyele nincs. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld növény.

A 16. században Fülöp-szigeteken a leveleiből szöveteket készítettek.

Egészségvédő hatása közismert. Aromaanyagokat, ásványanyagokat (vas, kalcium), vitaminokat (A, B, C, E), gyümölcssavakat és cukrot tartalmaz. Bromélia nevű enzimmel rendelkezik, ami a fehérje emésztésben nyújt segítséget. Ezen kívül, szerepet játszik még a zsírégetésben is. Éppen ezért olyan közkedvelt a fogyókúrázók körében. Tisztítókúrához is előszeretettel alkalmazzák. A gyümölcsleve rendkívül jó folsavforrás. Nagyon fontos, hogy friss ananászt fogyasszunk, mivel a konzerv nem rendelkezik a fent felsorolt tulajdonságokkal.

Jó tudni, hogy az ananász levele (Ananas comosus), nagyon mérgező.

A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Szereti a vizet, de nem bírja a túlöntözést. Nagy fényigényű a félárnyékot kedveli. A közvetlen napfény árt neki. Hőigénye nagy. Sarjhajtással szaporítható. Fagyérzékeny.