Amit a sikeres ,örökzöld szaporításról tudni lehet

Gerse János 2020. jan. 2.

Karácsony idején a sokan keseregnek a lakásdíszekké avanzsált fenyők dicstelen sorsán. Felesleges, mert többségük ugyanolyan árunövény, mint a fejessaláta, köles vagy más haszonnövény. Direkt erre a célra -, hogy néhány napig dísz legyen – termesztik.

A karácsony és az örökzöldek említésekor szót lehet ejteni a tűlevelűek szaporításáról. Senkit sem szeretnék a próbálkozásról lebeszélni, de nem egyszerű dolog, s néhány tucat reménybeli egyed miatt nem is igazán érdemes hozzáfogni.

De kezdjük a fenyővel, február végén, március elején kell keltetni. Gondolom a tobozból sikerül kioperálni a magokat. Az olyan tobozokat, amelyek nyitottak, nagyítóval alaposan meg kell megvizsgálni, mert az ilyenben lévő magvakhoz a furkálódó rovarok egyszerűbben hozzáférnek. Ha alig látható apró lyukat fedeznek fel a magon, akkor azt nem szabad elvetni. Arra is figyelni kell, a toboz alsó pikkelyei közül lehet kibányászni a legéletrevalóbb magokat.

Jó, ha akad fóliasátor, mert akkor egy négyzetméterre 500-1000 magot lehet vetni, s itt van elég fény, pára. Ha nincs fóliasátor, akkor fedett bölcsőt kell készíteni.

A fenyőmagokat pontosan úgy kell vetni, s nevelni, mint másféléket. Az ültetőládába savanyú talajt kell szórni, ebbe egy centi mélyre ültetni. Jó, ha legalább 2-4 centi magasban fóliát húznak fölé, s olyan helyre kerül, ahol sok fény éri. Közel százszázalékos páratartalom, s állandóan nedves - de nem pangóvizes - környezetre van szükség. Ha minden jól sikerül, akkor 2-3 hét elmúltával kihajtanak a kis magoncok. Ha elérik az 5-6 centis nagyságot, akkor szét kell őket ültetni, cserépbe, vagy nagyobbacska tejfölös pohárba. Miután méretüket megduplázták, kerülhetnek a kertbe. Még faiskolába kerüljenek, s csak a legalább félméteres nagyságot elérő fenyőcsemetéket lehet eredeti helyükre ültetni.

Tuják esetében nem érdemes maggal kísérletezni, mert, ha sikerül is, akkor szörnyűséges torzók növekednek. Vegetatív módszerrel kell szaporítani, mert ilyenkor biztos az is, hogy milyen növény növekszik a keltetőben. Dugványnak valót bármikor lehet szedni, kivéve tavasszal, amikor a legintenzívebben nő a tuja.

Az egészséges növényről szedett 5-10 centis dugvány a legjobb, a dugványnak kiszemelt hajtást annál a résznél kell levágni, ahol félfás, tehát se nem zöld, se nem fás.

Ahogy a fenyőnél, itt is szükség van ültetőládára, ebbe kell sűrűn duggatni az ágacskákat. Ha hajtásserkentő hormonport használnak, akkor gyorsabb és biztosabb a siker.

A dugványokat rendszeresen öntözni kell, s háromhetente valamilyen kéntartalmú gombaölőszerrel meg kell öntözni, mert a sebzéseknél a nedves, meleg környezetben támadhatnak a gombák. A dugványokat 2 hónap eltelte után ellenőrizni kell, s ha harmaduk gyökeret eresztett, akkor külön lehet ültetni őket.