Általában a víz segít az örökzöldek baján

Általában a víz segít az örökzöldek baján

Gazdabolt 2017. szept. 24.

Általában a víz segít az örökzöldek baján

A tuják, hamisciprusok és más kerti fenyők számára cudar éve volt a 2017-es. Bármerre is járok, és a kertekbe kukucskálok, szörnyű állapotban lévő örökzöldeket látni. Van, ahol minden rendben, s a mellette lévő kertet már a tujahalál uralja. Az esetek többségében nem a talajjal, a hellyel van baj, a légköri aszály hibáztatható. Pedig egyszerű lenne megmenteni őket. Nem kell hozzá más csak egy kézi öntöző, s azt is kell tudni, hogy a tuja nem idevaló növény, pláne nem az egyre melegedő nyarainak növénye.

De nem kell messzire mennem, elég kertszomszédunk tujasövényeit nézni, hogy lássam mire lenne elég az okszerű öntézés. A házuk négy oldalán lévő növényekről egyformán gondoskodnak, sehogy. Már tavaly elkezdtek pusztulni, egyedüli kivétel a hozzánk közel eső sor, ami nem is csoda, mert az egyik, nagyobb teljesítményű gyepöntözőm vízsugara, ha akarom, eléri a tujákat. Hetente egyszer biztos megöntözöm, ugyanis kívánatos, hogy eltakarja házukat és őket is. Arra nem számítok, hogy megköszönjék, de arra sem, hogy észrevegyék e sor és többi közötti különbséget. Harmaduk kiszáradt, s a többinek sem adok hosszú időt. Sebaj, majd telepítenek újat.

Másutt nagy bajban van a kert díszének számító ciprus, itt mindent megtennének az életben tartásáért. Csak egyből, a kertben a növények számára hasznos időtöltéssel állnak szűkében. A hetente egyszer járó kertészcsapat, ha idejükből futja, az idén már egyszer-egyszer kézi slaggal megöntözték a ciprus lombját is. Az alját rendszeresen öntözik, ahogy az egész kert ez is kapott műtrágyát. Ez egy jó erőben lévő növénynél még talán elég is lenne, de itt már kevés, majd minden harmadik ág szárad, mások rajuk a terméssel már fakók, színtelenek. A helyszínen járva, az sem mondható, a fáról, hogy tikkasztó hőségben áll, – igaz sokat éri a nap, és két épület közötti huzatba ültették –  mert a kert, ahogy sok másik, amelyiket automata öntöz, túlöntözött, tehát némileg párás is. Mégis bajba jutott a fa, és a szú rágja és a gombabetegségek is megtámadták. A fő problémát a gyengeség okozza. Ez a növény már legyengült, haldoklik. Gyógyulásához fel kellene erősíteni, akkor ugyanis meg sem kottyan neki a kártevők és kórokozók támadása, egyszerűen túlnövi őket. A tulajdonos is csak annyit vesz észre, hogy kevéske levél, ág hullik le.

Idén már sokat nem lehet érte tenni, ha megéli a nyarat, akkor próbálkozunk egy egyedi párásító felszerelésével, mert a legjobbra, arra hogy hetente 2-3-szor alaposan lespricceljék.

Ha újra erőre kap, akkor már sikerülhet az olyan gyengültségi kórokozó, mint a tuja- vagy más néven a borókaszú támadásait túlélni, ebben persze segíteni is kell neki. Még az idén a hervadó ágacskákat, le kell vagdosni, mert a gonosz, sok kárt okozó jószágok a 10-15 centis hajtásokban telelnek át.

Jövőre pedig széles hatásspektrumú gombaölővel és kontakt