Almatermésűek szüret utáni növényvédelme

Almatermésűek szüret utáni növényvédelme

Gazdabolt 2013. okt. 21.
A gombás betegségeknek a fertőzési forrásai a lehullott, és a fa alatt hagyott beteg levelek, amelyeken a gombák ivaros vagy ivartalan alakjai áttelelhetenek. A permetezéseket a lombhullás kezdetén végezzük el, nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen. Fontos, hogy a permetszer mind a leveleket, mind pedig a fás részeket jól bevonja, és a rügypikkelyek alá is behatoljon. Az őszi lemosó permetezéshez használható, szabad forgalmi kategóriájú szerek: Bordóilé+Kén FW (1-1,2%), Champion 50 WP (0,2-0,3%), Rézoxiklorid 50 WP (0,3%), Topsin-M 70 WP (0,08-0,16%). A lehullott lomb korhasztására, így a kórokozók áttelelő alakjainak közvetett pusztítására a Karbamiddal történő lombfertőtlenítés is számításba jöhet.
A kártevők közül a piros gyümölcsfa-takácsatka a rügyek tövében, a villás ágelágazások tövében, illetve a kéregrepedésekben tojás alakban telel. Ellene a termés szedését követően Flumite 200-al végzett lombkezeléssel védekezhetünk.
A kémiai növényvédelmi munkák mellett megfelelő agrotechnikával is csökkenthetjük a jövő évi károsítást. A hullott lombot folyamatosan gyűjtsük össze, és égessük el. A varasodott vesszőket, egyéb fertőzés jeleit mutató fás részeket metszéssel távolítsuk el úgy, hogy azt az egészséges részig vágjuk vissza. A metszés utáni sebkezelést se mellőzzük (Fadoktor, Vulneron, Fagél), mert azzal gátolhatjuk a kórokozók behatolását a sebzési felületen. A mézgás sebeket is tisztítsuk ki az egészséges szövetekig, amelynek a legjobb eszköze a már-már feledésbe merülő kacor.
Kéregkaparóval, majd drótkefével távolítsuk el az elhalt kéregrészeket, amely alatt számos kártevő (pl. almamoly lárvája, aknázómolyok bábjai, pajzstetvek, takácsatkák) megbújhatnak és áttelelhetnek. A kéregkaparékot gondosan gyűjtsük össze, és a lombbal együtt égessük el.

Pap Edina


Kapcsolódó témák:
A csonthéjasok szüret utáni védelme
Fehér törzzsel telelő fák

A bogyós gyümölcsűek szüret utáni védelme