A varázslatos fagyöngy

A varázslatos fagyöngy

Gazdabolt 2012. dec. 13.

A karácsony, egyik elengedhetetlen kellékét képezi a fagyöngy.

A fehér fagyöngy (Viscum album L.) szantálfavirágúak (Santalales) rendbe, fagyöngyfélék (Loranthaceae)  családba tartozik. Európában elterjedt örökzöld, félélősködő növény. Nálunk is nagyon jól ismert, nem mindenhol kedvelt. Lombhullató és tűlevelű fákon élősködik. Főbb gazdanövényei alma-, akác-, fűz- és nyárfa.

A tudósok egy csoportja, már azt is kiderítette, hogy az almafán élő fagyöngy, gyógyhatása a legértékesebb.

Valójában akkor válik észrevehetővé, amikor a fákon már nincs lomb. Azaz ősztől láthatjuk sűrű bokor formáját, amely csokorszerűen tűnik fel a kopasz ágakon. Villásan elágazó, örökzöld, bokrot képez. Levelei bőrszerűek keresztben átellenesek, vastagok, csupaszok. Kétlaki, tavasszal virágzik. Virágai bogernyőt alkotnak, zöldessárgák. Termése a virágzati tengellyel összenőtt, fehér színű, ragadós álbogyó. Benne egy- két darab szív alakú, zöld színű mag található, késő ősszel érik.

Madarak segítik az elterjedését. Mivel, a ragacsos bogyója a csőrükre tapad, és a fához dörzsölik, annak reményében, hogy így megszabadulnak tőle, és éppen ezzel ültetik el a magokat.

Ilyenkor karácsony tájékán a szeretet ünnepén kiemelt szerepet kap. A szerelmesek körében nagyon közkedvelt. Főleg azokéban, akik szeretnék szorosabbra és emlékezetesebbé tenni a pillanatot és az ünnepet. A televízióban, kiemelkedően az amerikai filmekben előszeretettel csókolják meg egymást a fagyöngycsokor alatt. Ezzel remélve, hogy egy mélyebb, szebb, meghittebb tartalmat adhatnak kapcsolatuknak. Angolszász hagyomány szerint, ha a szerelmünkkel csókot váltunk a fagyöngy alatt, akkor örök szerelem vár ránk.

A kelták is ismerték és előszeretettel alkalmazták. Az évszázadok során egyre szélesebb körben vált ismerté. A magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés megelőzésére fagyöngyből készült teát alkalmaztak és alkalmaznak még ma is. A fagyöngyteát hidegen kell elkészíteni. Egy teáskanál fagyöngy negyed liter vízhez. Egy éjszakán át állni, hagyni, majd leszűrés után fogyasztani. Nem szabad főzni vagy forrázni, mert azzal a hatóanyagai megsemmisülnek. A rákos betegségek kezelésében és megelőzésében is sikereket értek el a fagyöngy használatával.

Kizárólag a fehér fagyöngy leveleit és hajtásait használják és használhatjuk, mivel ennek van csak gyógyhatása.