A tavasz elhozza a krókuszt

A tavasz elhozza a krókuszt

Gazdabolt 2013. jan. 28.

A sok hideg és fagyos, szürke napok után már nagyon sokan várjuk a tavaszt, egy melegebb és színesebb évszak eljöttét. Ezért is esett a választásom most a krókuszra. A kora tavaszi napsütés előcsalogatja őket a talajból. Ilyenkor szinte szőnyegként takarják be a föld felületet, fehér, krém, aranysárga, sárga és lila színárnyalatokban pompáznak. A krókusz a közel múltban vált kedvelté és terjedt el hazánkban.

A krókusz (Crocuss), hagymás évelő növény. Dél-kelet Európában és Kis-Ázsiában honos. Fehér fő erű, keskeny fűszerű levelei vannak. Jóval a virágzás előtt, virágzással egy időben vagy csak utána jelennek meg. Felfelé álló, apró virágai illatosak. Egy gumóból akár 5 virág is nyílhat. Az alapfaj sárga színű. De számtalan változata és hibridje van forgalomban. Mintegy 80 faja él a szabadban vadon és a kertekben. A növény magassága 10 cm körül mozog.

A kis hagymagumóval rendelkező növények, virágzása rövid ideig tart, de megéri, mert életet visz a kertbe. Ültethetjük balkonládába, de cserépben is nevelhetjük a lakásban, amennyiben megfelelő körülményeket biztosítunk a számára.

A napos fekvésű, laza homokos, jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben. De a nyirkos hideg, szélsőségesen kötött talajok kivételével, szabadon ültethetjük, napra vagy árnyékba egyaránt. Jól mutat a virágszegélyekben a fű között, a fák alatt, de a sziklakerteknek is pompás dísze lehet. A fűbe vagy gyepbe való ültetésének van egy kis hátránya, méghozzá, hogy meg kell várni, míg a növény teljesen, visszahúzódik, és csak ezután lehet kaszálni. De érdemes ennek ellenére is oda ültetni, mivel nagyon jól mutat és üde színfoltja a kertnek. Valamint erkélyen, teraszon a balkonládában és lakásban, a cserépben is tartható.

Hajtassuk a hagymagumókat, tegyük cserépbe vagy agyagtálba csoportosan, de ügyeljünk arra, hogy ne szorosan és ne sűrűn legyenek. Tegyük folyami homokkal kevert komposztföldbe, majd öntözzük be alaposan. Ezután, vermeljük el az edényt, a kertben, körülbelül 10 cm mélységben, hogy a hagymagumók gyökeret fejleszthessenek. Mindezt az őszfolyamán kell elvégeznünk. Majd Január vége felé, óvatosan vegyük ki a talajból. Vigyük világos helyre a helység hőmérséklete, ne haladja meg a 10 0C fokot. A 10 0C foknál melegebb helyiségben, ugyanis nem hoz virágokat, vagy ha hoz is, akkor azok satnyák lesznek. Virágzáskor mérsékelten öntözzük, de ügyeljünk a túlöntözésre, mert azzal nagymértékben megrövidítjük az amúgy sem hosszú virágzás idejét.

A szaporítása hagymákkal történik. A hagymát augusztus és november hónapok között kell elültetni. Ültessük 6-10 cm mélységbe, és 5-10 cm tőtávolságra, pár éven belül sok fiókhagymát hoz és felszaporodik.

A kontinensünk klímáját aránylag jól viseli, de a fagyos, hideg, száraz teleken fontos, hogy falombbal takarjuk be a beültetett területeket. A tél elmúltával pedig távolítsuk el, hogy zavartalanul virágozhasson.