A szobanövények teleltetéséről

A szobanövények teleltetéséről

Gazdabolt 2012. nov. 19.

Elérkezett a hideg időszak. Hamarosan itt a tél, de már most is érezhető, hogy egyre hidegebb van. Ezt főleg a korán kelők érzékelik elsőként. Ilyenkor, fel kell készíteni a testünket vitaminokkal, hogy minél ellenállóbak legyünk és melegebben is öltözködünk.

Ugyan így vannak ezzel a növényeink is. Ők is odafigyelést érdemelnek. Szobanövényeinket télen is gondoznunk kell. Sőt a hideg és a sötét időszak eléggé megviseli őket, ezért még fokozottabban kell odafigyelnünk az ápolásukra.

Először is nagyon fontos, hogy csoportosítsuk a növényeinket, mivel különböző igényekkel rendelkeznek. Ezért igyekezzünk mindegyiknek a megfelelő klímájú helyet megtalálni.

Fényigény

Lehetőleg ne húzzuk be napközben a függönyöket és ne engedjük le a rolót se, hogy legalább az a kevés fény érje ilyenkor a növényeinket, amely az ablakon át beszűrődik. Lehetőség szerint, déli fekvésű helyiségbe helyezzük, el őket ott kapják a legtöbb fényt.

Száraz levegő

A fűtés miatt a levegő szárazzá válik, amit a növények nehezen tolerálnak. Ezért indokolt a párásítás, amit egy kézi spriccelővel vagy a tűzhelyre helyezett tálkába, öntött vízzel megoldhatunk. A spriccelővel, szükség szerint a növények leveleit is fújjuk le.

Fontos, hogy szobahőmérsékletű vizet használjunk! Lehetőség szerint ne használjunk csapvizet, helyette inkább az eső vizet javaslom. Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre akkor forraljuk fel a csapvizet. Vigyázat ne vigyük túlzásba a párásítást, mivel az kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

Ha elegendő helyünk van, akkor egy jókora tálcára szórjunk murvát, kavicsot vagy agyaggolyót és helyezzük rá a cserepes növényeinket! Ezek olyan porózus kőzetek, amelyek hamar felszívják és el is párologtatják a vizet. Így biztosítják a megfelelő klímát.

Vannak azonban olyan szobanövények, amelyek kifejezetten jól tűrik a szárazságot, meleget és a fényszegény körülményeket. Ilyen például a kaktusz, sárkányfa, filodendron.

A hideg és a huzat

A téli szellőztetés nagyon fontos a számunkra, még a kinti mínusz hőmérséklet ellenére is.
Ezért nagyon fontos, hogy a növényeinket ne helyezzük közvetlen az ablakba, vagy annak közelébe, mert megfáznak. De helyhiányában, ha nincs más lehetőségünk, akkor elegendő, ha szelőztetés előtt és alatt elvesszük onnét a növényeket.
Tisztítsuk meg növényeink leveleit, szükség szerint a portól és a lerakodott szennyeződéstől. Használjunk ehhez langyos vizes, puha ruhát.

Öntözés

Nagyon fontos, hogy ne használjunk hideg vizet a locsolásra, még nyáron se. Kizárólag szobahőmérsékletű eső vizet használjunk! Ha nincs esővizünk, akkor forraljuk fel a csapvizet, majd várjuk, meg míg kihűl. Általában télen nincs szükség a tápoldatra, ez alól azonban a virágzó növényeink, kivételt képeznek.

A legjobb gondoskodásunk ellenére is fakulhat a növényünk és száradhat a levelük. Ezeket távolítsuk el.