A szép gyep egyik titka, az arasznyi vastag jó talaj - Czauner Péter

Gerse János 2020. máj. 15.

A legtöbb új építésű ház melletti kertről elsőként azt kell megtudni, hogy a talaj előkészítését, a növények telepítését, a műszaki tárgyak építését ki végezte. Ha szakosodott kertészek, akkor kisebb hibás kivitelezés, ezzel együtt a reklamáció esélye, ugyanis ők pontosan tudják, hogy milyen garanciális kötelezettségeik vannak, ezért inkább egyszer, de jól végzik el a munkát. A legtöbb baj forrása, ha nem profi kertészeket alkalmaznak, ekkor előfordulhat, hogy nem megfelelő a gyep talajának előkészítése, nem a kert használatának megfelelő fűmagot vetnek, rosszul kezelt évelő növények kerülnek a földbe, s nem mindig megfelelő módon készítik a kiülőket, játszó eszközöket, vízi kerteket, öntözőberendezéseket.

A bajok, hiányosságok általában nem az első hetekben derülnek ki, különösen sok lesz a meglepetés, ha késő ősszel költöznek az új lakásba. Éppen ezért fontos a lakás átvételekor tisztázni a kerttel kapcsolatok garanciális feltételeket.

A kert tulajdonosának fel kell ismerni a hibás kivitelezésre utaló tüneteket, s ekkor a helyszínen dönthet arról: a bizonytalan végkimenetelű reklamálásba kezd, avagy maga lesz úrrá a bajon. Nem egyszerű például eldönteni, hogy a telepítés után fél évvel mi történt a foltosodó gyeppel, avagy kinek a hibája, hogy a minden harmadik növény kiszárad a sövényben, és még sorolhatnánk a végtelenségig a vitára alkalmat adó eseteket.

Az új vagy leendő tulajdonos sokat tehet, de biztos, hogy az alku előtt kézbe vesz egy ásót, segítségével egy perc alatt megállapítható, hogy a gyepet az építés közben halmozódó, és a szétterített sittre, hulladékra vetették, vagy nem lesz vele évekig baj. Az biztos, hogy a jó gyepnek legalább 25-30 centiméter vastag termőtalajra van szüksége, s még az ilyen esetben sem mindegy, hogy a „hozott” föld alatt vannak-e meszes, cementes foltok. Ha közelebb hajolnak a fűcsomókhoz, láthatják, hogy középről apró, vékony, világoszöld szálak tömege. De csomó és csomó között a laikus számára is felfedezhető a különbség. Az ilyen talaj is okozhat kopasz foltokat, de az is, ha nem megfelelő fűmagkeveréket használtak, és az ilyen egyébként ősszel szépen mutató gyepet, a következő nyáron nem jól öntöznek. Még a megfelelő talaj előkészítés esetén is előfordulhat, hogy a szárazságot rosszabbul tűrő fajok is kerültek a gyepbe. Ezek víz nélkül, a száraz forróságban kipusztulnak.

Czauner Péter
kertészmérnök