A szamóca ültetése

A szamóca ültetése

Gazdabolt 2015. febr. 16.

strawberries3.jpgA szamóca körülbelül 3 évig hagyható egyhelyben, azután célszerű új ágyást létesíteni. Azok viszont, akik nagyon szeretik az év első gyümölcsét, évente ültessenek új töveket. A kertészeti árudákban, csomagküldő szolgálatoknál minden évben újabbnál újabb, mind bővebben termő, nagyobb gyümölcsöket hozó fajtákra tehetünk szert.

A telepítés feltételei

A szamócaültetés elsődleges feltétele, hogy a palánta olyan helyre kerüljön, ahol korábban legalább 3 évig nem volt szamóca. A területet töltsük fel szerves tápanyaggal, amelyet 6-8 dkg/m2 műtrágyával is kiegészíthetünk. Amennyiben fekete fóliás takarással kívánunk szamócaágyást létesíteni, úgy a terület asztallap simaságú legyen, hogy a fólia mindenhol jól felfeküdjön a talajra. A fekete fóliás termesztésnél meg kell jegyezni, hogy csak akkor válasszuk ezt a módszert, ha meg tudjuk valósítani a csepegtető, vagy szivárogató öntözést, ahol a csövek a növények tövénél, a fólia alatt helyezkednek el. Ellenkező esetben a felülről történő öntözés során meglehetősen kevés víz jut a lyukakon keresztül a növényhez, ami terméscsökkenéshez, végül kiszáradáshoz vezet. (A szamóca vízigényes növény, egy-egy öntözés alkalmával 20-30 mm vizet kíván!) Ha az említett öntözési mód nem megvalósítható, és mégis takart ágyást szeretnénk, a szalmázás a célravezető megoldás. Aki eladásra is termel szamócát, az úgynevezett agroszövet használatát javasoljuk. Valamivel nagyobb a beruházási költsége, ám átengedi az eső- és öntözővizet, és nem utolsó sorban a levegőt. 4-5 évig használható, ami már önmagában megéri a nagyobbösszegű ráfordítást. Az agroszövet széleit jól le kell földelni, mert – mivel szövött anyagról van szó – könnyen bomlik.

Talajfertőtelenítés

A fóliás szamócaágyás létesítésekor rendkívül fontos művelet a talajfertőtlenítés (Basamid G, Ipam 40). Szűz terület feltörésekor ugyanis a talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajor, mucskospajor) a fólia langy melege alatt vígan áttelelnek, és a következő évben komoly károkat okoznak.

Tápkockás palánta

Augusztusban tápkockás palántát, illetve az ostorindákról leválasztott gyökeres, vagy palántatálcában szabadföldi körülmények között gyökereztetett növénykéket ültetünk ki. Többféle ültetési mód közül választhatunk. A hagyományos 35-40 centis háromszögbe ültetést a szedés megkönnyítése érdekében úgy módosítsuk, hogy háromsoronként 60-80 centis művelő utat hagyunk. A tápkockás palántákat a tápkocka-földdel együtt helyezzük a talajba, és a legyökeresedett szamócasarjakat saját földjével ültessük el. Fontos, hogy a palánta gyökérnyaki része a talajszinttel egy vonalba kerüljön. Az ültetőgödörbe ültetés előtt és után is juttassunk ki 3-5 dl vizet.

Fajtaválasztás

Ejtsünk néhány szót a fajtákról is. Gyakorló gyümölcstermesztőknek nem kell mondani, hogy a fajtasort úgy állítsuk össze, hogy május végétől június végéig folyamatosan szedhessünk szamócát a kertben. Jól bevált korai fajta a Gorella, de még nála is néhány nappal korábban érik a Lambada. Európa sikerfajtája, az Elsanta május végén, június elején érik. Ilyen tájban hozza gyümölcseit a Thuriga, a Hakras Romata és a Korona. Kicsit későbbi a Pocahontas, a Kortes, a Fertődi 5, a Cambridge Rival, majd ezeket követi június közepétől a Senga Litessa és a Senga Sengana. Ültessünk folytontermő fajtákat is (Rapella, Rabunda, Rimona), amelyek jó tápanyag- és vízellátottság mellett balkonládában is tarthatók, és a fagyokig virágoznak.

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető