A sötét irodista

Gerse János 2020. jan. 13.

Mi az: elég neki a föld és a levegő, sötétben is elvan és a víz sem hiányzik neki, mégis zöld? Ez a zizipálma. Igazi antinövény. Ott is megél, ahol a többi zöld már feladja, ráadásul még mutatós is.

Mindig csodáltam a zizipálmát, a kultúrkörnyezetbe is eljutó növényvilág eme fura figuráját. Először, néhány éve, egy viszonylag sötét irodában találkoztam vele. A húsos nyurga szárain kapaszkodó levelein látszott, igen nagy bajnak kell történni, hogy lepottyanjanak róla. Pedig bizonyos levelei révén képes szaporodni. A lehulló levél, ha jó helyre pottyan, a száracskája ízesülésénél gyorsan kis gumót növeszt, amiből hamar gyökerek horgonyozzák a földhöz.

Az elsőnek megpillantott zizipálmám földje csont száraz volt. A növény, szemmel láthatóan, mégis pompásan érezte magát. Gazdája még a nevét sem tudta, csak annyit, hogy az irodai növényeket gondozó kertész, annyit említett: havonta egyszer kell locsolni, de, ha ez kimarad, akkor sincs nagy baj.

Tudományos nevén, Zamioculcas zamiifolianak szólítják a Tanzániában és Zanzibárban őshonos növényt. Két éve szert tettem egy roskatag zamioculcasra, pontosabban egy lomtalanításkor lettem figyelmes, az eltört kaspóra, amivel együtt a növényt is kidobták.

 

Hazahoztam, az átültetéskor a cserép belsejében kiderült, mitől olyan strapabíró. Gyöktörzse van, ebből hajtja húsos szárait, amelyekben a nedvességet és különböző más anyagokat is tárolja.  Mivel a Zamioculcas kontyvirágféle, ezért nem is csoda, hogy valamiféle afrodiziákumot tartalmaz. Az afrikai varázslók rendszeresen használják, a belőle kinyert anyagot, aminek hatása alapos érzékcsalódás. Itthon azonban nem érdemes kóstolgatni, mert fejfájást és gyomorfájást lehet tőle kapni.

 

Már tudom, hogy e fura zöld aszkéta a túlélés technikáját tökélyre fejlesztette, amit kiválóan tud kamatoztatni emberek társaságában is. Hálás a jól tartásért, mert a meglévők mellé, minden évben hoz néhány újabb hajtást, amelyek mindig hosszabbra nőnek, mint a meglévők. A legsötétebb helyen is megél, szinte víz és tápanyag nélkül is megél. De jól érzi magát akkor is, ha rendszeresen öntözik és nem vak sötétbe állítják. Egyedül a hideget nem éli túl.