A saját palántanevelés megér egy próbát - Czauner Péter

Gerse János 2020. okt. 2.

Érdemes magot gyűjteni, nem nagy kunszt a palántanevelés a lakásban sem, ha találnak elegendő fényt és a meleget. A napfényt alkalmas lámpával lehet pótolni, melegíteni pedig jól lehet terrárium fűtővel. Már csak egy bökkenő lehet, a magszedés. Jó lenne tudni, hogy a kiszemelt növény faj vagy fajta legyen, ne hibrid. Ha bizonytalanok, akkor válasszák inkább a zacskós vetőmagot.

A hajtatóedény tulajdonképpen egy mini üvegház. Ezek a formatálak nem eresztik magukból a vizet, áttetsző, sőt kis szellőző ablakocskával ellátott tetejük is van. Általában olyan szélesek, hogy éppen elférnek az ablakpárkányon. Akkor teljes a hajtató szerkezet, ha az alját a terráriumok fűtésére szolgáló 5-10 wattos, nem sokat fogyasztó fűtőszállal is melegítik.

Az egynyári virágok közül érdemes bojtocska, büdöske, oroszlánszáj, illatos ternye, kakastaréj, nyári viola, törpe dália –, hogy csak néhányat említsek – palántát nevelni. Magvakat lehet vásárolni, cserélni és szedni is. A legegyszerűbb vállalkozás a vásárlás. Mielőtt a fajokról, fajtákról döntenek, érdemes megismerni őket. A zacskók hátsó oldalán is olvasható praktikus vetési, palántázási tanács. Ahhoz azonban, hogy olyan növényeket sikerüljön felnevelni, amelyek a zacskón lévő fotókon láthatók, ennél több tudásra van szükség.

A magok árának kifizetése előtt feltétlenül meg kell győződni arról, hogy milyen idősek. Vannak olyanok is, amelyek több évig is megőrzik csírázóképességüket, de jobb az óvatosság. Az importált magvakkal nem árt az óvatosság: vannak olyan spanyol, olasz fajták, amelyek kikelnek ugyan, de a növény képtelen a klímánkon megélni.

A magvetéshez, palántaneveléshez az általános virágföld tökéletesen megfelel, de vásárolható palántanevelő föld is. Ehhez lehet kevés kókuszföldet keverni, hogy jó laza legyen. Ebből a szempontból feltétlenül szerencsés az, akinek vakondja is van. A morzsalékos földből álló vakondtúrás ideális vetőközeg. Természetesen nem most télen kell csákánnyal szétverni a kupacokat, hanem előre illik gyűjtögetni.

A vetőmag tasak fontos információt is hordoz, ha például a vetési ajánlatban az ősz szerepel, akkor biztos, hogy a magvaknak szükségük van egy fagyperiódusra, ezt jarovizációnak, vernalizációnak is mondják, ha viszont a zacskón szereplő másik (zárolási) dátumból az derül, hogy a cég nyáron, vagy ősszel csomagolta a magot, akkor biztos elmaradt a hidegperiódus. Főleg a mérsékelt övi, kontinentális klímán elő növények magvainak szükségük a csírázás előtti hideg ciklusra. A vetőmagtermelők, akik ősszel gyűjtik a magokat, védett helyen raktározzák, majd hobbitasakokba csomagolják. A forgalmazók meg nem biztos, hogy külön fagyhatásnak teszik ki a magokat. Holott erre egyes fajok – például az árvácska, bíbor lobélia, harangláb, iszalag, lángvirág, levendula, sárkányfű, szarkaláb, szegfű, veronika, vörös gólyaorr, zsálya – esetében szükség lenne. E magvak hűtőszekrénykúrával becsaphatók. Faja válogatja az egy­két héttől a több hónapig tartó 4-5 fokon való hűtést. De például a fekete hunyor és a sárga liliom két hétre a fagyasztó hidegére vágyik. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyes hűtők a nedvességet belsejükből elvonják. Ezért jól záró dunsztos üvegbe kell a (tasakos) magokat helyezni

Czauner Péter, kertészmérnök