A rövidnappalosok nem élnek örökké – A rózsameténg alkalmas utódnövény

A rövidnappalosok nem élnek örökké – A rózsameténg alkalmas utódnövény

Gazdabolt 2013. márc. 27.

A kertben, balkonládákban telelt virágzó árvácskákat érdemes a fagyos napok és a kései hó eltűnése után átfésülni. Bármennyire is csúfosan néznek ki, ha az árvácska a talajban erősen gyökerezik, akkor megmarad. Az elszáradt, elrothadt hajtásokat el kell távolítani, s a hosszú tél után tömörödött talajt érdemes egy kis kapirccsal fellazítani. Ha az idő melegebbre fordultával nemcsak vizet, hanem tápoldatot is rendszeres kap az árvácska, akkor e rövidnappalos növényke a nyárig ontja a virágokat.

Szokás még a fagyos tavaszokon is új strapabíró, mégis hosszan virágzó növényeket ültetni az ágyásokba, balkonládákba. Ilyennek ajánlhatók a színes primulák vagy az árvácskák. Ez utóbbiakról azonban feltétlen tudni kell, hogy a rövidnappalos dísznövények közé tartoznak. Az ilyenek, bármilyen egészségesek is egyszer csak abbahagyják a virágzást. Amint az éjszakánál egy bizonyos idővel hosszabb a nappal, belső órájuk parancsára így döntenek. Megjegyzendő, hogy az előző ősszel vagy tavasszal palántázott modern árvácskák, ha nem a tűző napon vannak, akkor júliusig is kibírják. Akit érdekel, jó, ha tudja, hogy a rövidnappalos növények virágzását egy olyan fehérje irányítja, amelyik a látható fénynek bizonyos tartományát érzékelve indítják vagy gátolják a virágok fejlődését. (Léteznek egész évben virító árvácskák is, de ezek főleg a mediterrán vidéken élnek, itthon nyáron az e változatok számára száraz melegben a gombabetegségek elszívják lelküket.)

Ekkor már erejük teljében díszítenek a szokásos balkonnövények, viszont a levitézlett árvácskák után nem maradhat üresen az ágyás, láda. Kiváló utódnövény a meténgfélék családjába tartozó rózsameténg (Catharanthus rosea). Jó néhány rózsaszíntől a lilásig terjedő változata között lehet és érdemes is választani. Még a finom, elegáns, nemesített utódok is magukkal hozták a madagaszkári ősök jó tulajdonságait; kibírják tápanyag- és vízhiányt. Ezért, ha az árvácskák után még maradt a ládában föld ugyanabba beültethetőek. Persze meghálálják a dús talajt, de ez részben pótolható a tápoldatozással.

Magról nem érdemes otthoni körülmények között nevelni, mert sokáig tart, s ezalatt biztos elkap valamilyen végzetes betegséget. Jobb ezt a munkát a kertészekre bízni, s valamilyen akciót kihasználva érdemes a palántákat beszerezni.

Azért hátránya is van. Erős gyógynövény – hatóanyagait, illetve hasonló, szintetikusan előállított vegyületeket a daganatterápiában, másokat pedig élénkítő szerként használják –, ami egyben azt is jelenti, hogy a rózsameténg mérgező.

 

Segítség és útmutatás az eszközök megtalálásához és beszerzéséhez:
Virágzásindító-serkentő tápoldat, öntözőműtrágya
http://www.gazdabolt.hu/mutragya/folyekony-mutragya/T07803-Vitaflora-tapoldat-Viragzasindito-1l 
http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T02411-Substral-novenyvarazs-balkon-es-viragzo-cserepes-novenyek-szamara-350-gr
Virágföld
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/viragfold/T00213-ASB-Rhododendron-viragfold-20-l