A pünkösdi rózsához türelem kell

A pünkösdi rózsához türelem kell

Gazdabolt 2015. máj. 23.

A pünkösdi rózsafélék, ami virágzási idejüket illeti, ahogy az idén is, általában jól időzítenek. A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám ezért csodálatos színvilága kárpótol. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény. Persze a nyílás nem napra pontos, hiszen ahogy évente a húsvét időpontja, így a húsvét utáni hetedik vasárnapi pünkösd, e növénycsoportnak nevet adó keresztény ünnep ideje is változik, de a virágzás nagyjából május és június közepe közé esik.

A pünkösdi rózsához türelem kell

Mindenek előtt e rózsafélékkel elnevezését kell tisztába tenni. A bazsarózsák (Paeonia spp.) minden faja (így a kerti bazsarózsa is) nem a rózsák (Rosa spp.) közé tartozik, magyar nevüket csak hasonló virágaik miatt kapták. A pünkösdirózsák nemzetségében (Paeonia) akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik, és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat ölelik körül. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak A kerti bazsarózsa gyakran termesztett fajtája a teltvirágú bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. officinalis cv. Rubra plena, syn. Paeonia × festiva cv. Rubra plena), ezt szintén bazsarózsának, illetve pünkösdirózsának is nevezik.

Hazánk természeti adottságai jó termőterületet biztosítanak a Paeonia fajok számára, melyek nem kényesek, a szárazabb területeken is kiválóan nőnek, a nyári csapadékszegény időszakban pedig a számukra szükséges mennyiségű víz 1-2 csapadékpótló öntözéssel pótolható.

Kedvelik a napos, meleg helyeket. A nyár végén, kora ősszel ajánlott ültetni, hogy a fagyos napokon gyökérzete megerősödjön. Szaporításkor a gyöktörzset kell feldarabolni egy éles késsel. Augusztus és szeptember az ideális a szaporításra. Ezeket a gyöktörzs darabokat ültessük legfeljebb 10 centi mélyre. Talajban nem válogat, mégis ültetés előtt, vagyis ősszel érdemes egy kis szerves trágyát keverni a talajhoz. Tavasszal és nyáron nem szabad trágyázni, mert kiégetheti, viszont meghálálja, ha virágzáskor tápoldatozzák. A fás pünkösdi türelemre van szükség, hiszen csak az ültetés után a 3. évtől lehet számítani a teljes virágzására. Az oldalsó rügyek eltávolítása nagy virágok nevelésére ösztökéli a növényt.

Ha gyenge a virághozam, akkor túl mélyre sikerült ültetni, vagy a vegetatív részei túl erősek a bőséges műtrágyázás miatt, de az is előfordulhat, hogy szűk helyre került és versengeni kell más növényektől. Télen érdemes a növényt kissé betakarni. Tavasszal a bokrot kissé vissza kell metszeni.