A petrezselyem nélkülözhetetlen

Gerse János 2019. márc. 11.

Petrezselyem nélkül nem létezik a magyar konyha, de a világban másutt is sokféle ételből érződik íze. A petrezselyem amúgy drága, két alfaja létezik: gyökér- és levélpetrezselyem. A gyökérpetrezselyem húsos, elágazásmentes gyökeret fejleszt. A levélpetrezselyemnek vékonyabb, erősen elágazó gyökere van. A konyhában mással nem cserélhető petrezselyemolaj minden növényi részben megtalálható, de a gyökerekben inkább az apiol, míg a levelekben a myristicin fordul elő. A frisspiac a fehéres színű, sima felületű gyökeret igényli.

A gyökér mérete újabb sorrend alakítására ad lehetőséget. A rövid gyökerű fajták rövid 4-5 hónapos tenyészidőjűek. Viszont a félhosszú típusok a legelterjedtebbek. Ezek teljes kifejlődéséhez hat és fél hónapra is szükség van. E típusra a csaknem hat centis vállátmérőjű, fokozatosan elkeskenyedő, hosszú (20-22 centiméteres) gyökér a jellemző.

A hosszú gyökerű fajták tenyészideje a leghosszabb (200-220 nap). Ha sikerül ezeket épségben kihúzni a földől, akkor kiderül, hogy a 40 centis hosszúságot is eléri a fokozatosan vékonyodó répatest.

Magyarországon a levéltermésért is inkább a gyökérpetrezselyem fajtáit használják, holott a levélpetrezselyem megújuló képessége jobb, így többször szedhetők A KSH adatai szerint Magyarországon a petrezselyemgyökéret az elmúlt években alig 1800 hektáron termesztettek. Az elmúlt évek sikertörténetének számít, hogy a gyökérzöldségek közül egyedül a „Makói petrezselyemgyökér” rendelkezik OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) nevű uniós eredetvédelmet igazoló tanúsítvánnyal.

A petrezselyem a kevés fajtájú zöldségek közé tartozik, az Alba a hagyományos fajtáknál hosszabb, hófehér gyökerű. Jól tárolható. A Berlini félhosszú egyöntetű, vállas, szabályos répájú, szintén jól tárolható. Az Eagle középérésű, berlini félhosszú típus. Felülete szép sima, hófehér színű, rozsdásodásra és pudvásodásra nem hajlamos. A Hanacka nagy termőképességű, jól tárolható, megbízható fajta. Vállas, vastag gyökerű. A Korai cukor rövid tenyészidőjű, hajtatási és korai szabadföldi fajta. Friss fogyasztásra való.

A Fodros levelű, dús lombú, répát nem nevelő metélő típus. Hajtatható, őszi vetésben jól áttelel.