A paprikáról

A paprikáról

Gazdabolt 2013. aug. 6.

A paprika a burgonyafélék családjába tartozik. Tudományos neve Capsicum a termés csípős ízére ad utalást.

Származása

Közép-, valamint Dél-Amerikából származik a nemzetségének minden faja. Mára az egész világon ismerté vált és termesztik is.

Korábban, a gazdag főurak kastélyának virágos kertjébe ültették. Sokáig nem fogyasztották, mert mérgező növénynek hitték. Nagyon hosszú és színes a története (történelme). Pontosan azt sem lehet tudni, hogy hogyan került az országunkba. Csupán sejtéseink vannak, hogy a Balkán felől érkezett, mivel a neve is erre ad utalást „törökbors”. De vannak olyan források is miszerint a Portugálok által került a hazánkba.

Termesztésére csak a 18. században került sor, Szeged környékén, későbbiekben pedig Kalocsán.

Jelenleg a világon a legnagyobb paprikatermelők Spanyolország, Olaszország, Tunézia, Mexikó.

Étkezési paprika fajták

Növekedési típusát tekintve folytonos és determinált. Bogyótípusai a hegyes, töltenivaló, alma, pritamin, és a blocky. Édes és csípős, íz világgal rendelkeznek.  A termesztési módjuk szerint megkülönböztetünk szabadföldi és hajtatott paprikát.

Tárolása

Amennyiben tárolási szándékkal vásároljuk a paprikát, akkor figyeljünk oda, hogy a feszes, kemény húsúak közül válaszunk.

Hűvös helyet keressünk a tárolására. Mert minél melegebb helyen tartjuk, annál gyorsabb ütemben veszíti el a vizet. A víztartalmának elvesztése következtében ráncosodik a paprika. A fonnyadt paprikát már nem szívesen fogyasztjuk nyersen. De sülve vagy főzve még ízletesen elkészíthető így is. Fagyasztóban is tárolhatjuk hosszú ideig, de még mielőtt lefagyasztanánk előtte ajánlott megtisztítani és felszeletelni.

Élettanihatása

Megtalálhatók benne az A-vitamin provitaminjai, amelyek az alfa-, béta- karotin, kriptoxantin és a P-vitamin. Ezen kívül bioflavont, nagy mennyiségű C- vitamint, illóolajat, szénhidrátot, fehérjét, lipedet és különféle színanyagokat is tartalmaz.

Izzasztó, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása már jól ismert. Ezen kívül, az egyik legjobb és leghatásosabb lúgosító is.

Betegségei

Vírusos betegsége a paprika márványos tarka-levelűség, az Alfalfa mosaic virus (AMV),

Baktériumos betegségei a paprika baktériumos levélhullás a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria és a paprika baktériumos lágyrothadás az Erwinia carotovora ssp. carotovora.

Gombák okozta betegség a palántadőlés

Védekezés: A megelőzés a legfontosabb. Fertőzött talaj cseréje, friss föld használata. Fungicides beöntözés (Basamid G). Vetésváltás betartása. Tünetek megjelenésétől fungicides permetezés (Mycostop, Proplant).

Paprika alternáriás betgsége az  Alternaria alternata okozza.

Védekezés: Amistar, Champion 2FL

Paprika lisztharmat a Leveilulla taurica kórokozó okozza.

Védekezés: lisztharmatok elleni fungicidekkel (Amistar, Topas 100 EC, Vektafid R).

Paprika szklerotíniás betegsége

Védekezés: kiültetés után beöntözés például Rovral Aquaflow-al.

Paprika botritíszes betegsége.

Védekezés: a növényházak állandó szellőztetése, gyapottok bagolylepkék elleni védekezés, kémiai (Rovral Aquaflow).