A nyáriorgona kedveli a metszést

A nyáriorgona kedveli a metszést

Gazdabolt 2018. júl. 30.

Népszerű is lehetne a nyár orgona. de a mostani kerti trendekben inkább a falusi hangulatra emlékezteti a kert tervevezőket. Pedig sok jó tulajdonsága van, ezek sorában legelső lehet, a virágja.

Vaníliaillatú virágai rengeteg lepkét csábítanak a kertbe. Ha jó helyet találnak neki, és ilyen, amit legutoljára érint a lebukó nap, akkor az utolsó fényes pillanatig látogatják a pillangók.

A nyáriorgona kedveli a metszést

A kert meleg, napos részére ültessük. A meszes vagy homokos talajt is elviseli. Laza ágszerkezetű, gyors növekedésű cserje, rövid időn belül a 2-3 méter magasságot is elérheti. Virágai júliustól szeptember végéig folyamatosan nyílnak. Négyszirmú virágai hosszúkás, tömött fürtvirágzatot alkotnak. Változatos színekben kapható, a fehér, a halványkék, lila árnyalatokon kívül vörös és bíbor, sőt sárga változata is ismert. Szoliterként szokták ültetni, de sövénynek is nevelhető.

Fontos a nyári orgona helyes metszése, mert így lehet elérni. hogy gazdagon virágozzon. A tavaszi metszéssel kell a fásodást megelőzni, különben felkopaszodik, és csak az ágak végén virágzik. A nyári orgona minden évben csak az új hajtásokon hoz virágot, ezért is fontos a helyes metszés. Tavasszal az előző évben kihajtott vesszőket alaposan, a vastagabb ágakat óvatosabban vágjuk vissza. A tavaszi metszéssel eltávolíthatjuk a télen elfagyott ágakat is.

Nyáron az elvirágzott virágokat kell eltávolítani, ekkor belülről dúsul és folyamatosan hoz a hajtásrendszer belső részén újabb virágokat.