A nyári metszés hátulütői - Czauner Péter

Gerse János 2020. aug. 6.

Az aktív kertész keze ügyében a fűnyíró mellett a metszőolló a másik legtöbbet dolgozó szerszám. Nyáron is kell metszeni, ha azonban valaki rosszul kezeli az ollót, akkor satnya torzó, a faja szégyene válhat a jobb sorsra érdemes növényből. A metszés és növényorvoslás tudományának elsajátítására érdemes időt fordítani, mert aki megismeri a növény külső és belső igényeit, tulajdonságait a szomszédokkal szemben óriási előnyre tehet szert. A metszés tudományát könnyebben elsajátítják a jó térlátással rendelkezők, persze a nyári munka nagyobb szakértelmet, rutint igényel, mert ilyenkor a lombozat sok mindent eltakar, zavarja a metszőt.

A nagyobb metszés ideje általában késő ősztől tavaszig, a lombhullástól rügypattanásig tart. De lehet egész évben a hajtásokat válogatni, ha szükséges, eltávolítani. Azt azonban fontos tudni, hogy a mérsékelt égöv növényeinek legértékesebb, évek alatt kiválasztott „anyagai” a hormonok. Ezek a hajtásrendszeren belül folyamatosan vándorolnak, oda ahol éppen szükség van rájuk. Más serkenti a növekedést, hajtások elágazását, a levelek, a szaporító képletek, virágok kialakulását. Egy-egy rossz időben elvégzett nyisszantás és több év alatt összegyűjtött hormontól sikerül megszabadítani a növényt. Persze más alkalommal, pontosan ez lehet a cél, de ennek időzítése már valóban tudomány.

A gyakorló, minden nap a kertben szöszmötölő kertbarát számára elég annyit tudni, hogy a viszonylag szűk kertekben, ahol a cserjék, fák és egyéb növények versengenek a fényért, csapadékért tápanyagért, időszakonként szükség van a föld feletti részek alakítására.

Czauner Péter, kertészmérnök