A nyár ígérete

A nyár ígérete

Gazdabolt 2017. máj. 2.

A májusi balkonkertészkedés már a nyárnak szól. Az egy évvel korábbról megmarad növények ébresztgetésekor, újak vásárlásakor kell eldönteni, hogy milyen legyen az idei balkon vagy a nagyobb terasz flórája. Egészen a hónap közepéig nem árt az óvatosság, a fagyos szentek ugyanis megtréfálhatnak. De ugyanez vonatkozik az évente változó kerti virágágyásokra is. Az elmúlt kemény tél tanulságokkal jár, mert sok mediterrán évelő elpusztult. Ha ugyanolyat ültetnek helyette, akkor a következő szezonban a fagyvédelemről gondoskodni kell, vagy jöhet valami hidegtűrőbb.

A nyár ígérete

Már az edények kiválasztása is fontos, mert a növények másként mutatnak egy vízköves csempe cserépben vagy egy csínos kaspóban. Lehet kisebb cserepekbe is, de inkább nagyobb edényekbe, tálakba és függőkosarakban érdemes próbálkozni különböző növények összeültetésével. Akinek számító- és digitális fényképezőgépe van, egyszerű a helyzete. A tervezett beültetés, balkonláda vagy tál helyéül szolgáló részről fényképet kell készíteni és egy egyszerű rajzolóprogram segítségével, ki lehet próbálni a különböző színek, és növényméreteket. Ha mindez megvan, akkor már csak meg kell találni a növényt.

Az ügyesebbek különböző fajtájú, egynyári palántákból össze tudnak állítani olyan kombinációkat, amelyek azonos talaj-, megvilágítás- és vízigényűek. De vannak olyan árudák, ahol már színek vagy fajok, fajták szerint előkészített növényanyagból lehet válogatni. Sőt sok helyütt szolgálnak a palántákból összekészített csomagocskával. Arra azonban a válogatáskor ügyelni kell, hogy egy-egy edénybe azonos környezeti igényűek kerüljenek. A kevésbé vízigényes büdöske és a vízimádó begónia közül az egyik biztos szenved a közös cserépben.

Ahogy melegszik az idő, a soványkás hagymásokat le lehet cserélni a teltebb formákkal, nagyon jól mutat egy mini rózsa, levendula, nebáncsvirág kombináció.  Bátran kísérletezzenek! Amelyik nem sikerül, azt el lehet vinni a balkonos vendégségbe, nyugodjanak meg, örömet szereznek vele, az persze pech, ha egy érkező vendég sikertelen próbálkozásával állít be.

De a mellvédeken, balkonládákban, már Magyarországon is hagyományosnak mondható futó petúnia és muskátli csüngők is kicserélhetők másra, netán vegyes ültetésű társaságra. Nem szabad kényelmesen megmaradni az évtizedes gyakorlat mellett. Érdemes aranytallér virággal, ausztrál százszorszéppel, balkon aranyával, bakopával, cserjés papucsvirággal, észak-afrikai szulákkal, fuksziával, gumós begóniával próbálkozni, hogy csak néhányat említsünk.  (A lista abc sorrendben készült, az így egymás mellé került növényeknek eltérőek az igényeik, ezért ennek figyelembe vételével állítsák össze egy-egy szezonra a párokat. )