A növényvédő szerek kijuttatásának módjai / granulátum szórás, csalétkezés, csávázás ...

A növényvédő szerek kijuttatásának módjai / granulátum szórás, csalétkezés, csávázás ...

Gazdabolt 2014. júl. 20.

A növényvédő szerek kijuttatásának módjai / granulátum szórás, csalétkezés, csávázás ...A növényvédő szerek kijuttatásának módjai: granulátum szórás, csalétkezés, csávázás, beöntözés, kenés, injektálás, tönkkezelés

Granulátum szórás
Granulátum szórás során a növényvédő szereket szárazon, víz nélkül juttatjuk ki. A kijuttatás kis kiszerelés esetén történhet szóródobozból, illetve nagyüzemben röpítőtárcsás műtrágyaszóróval, vagy speciális adagolószerkezettel a vetőgéphez, illetve kultivátorhoz csatoltan. A kijuttatás történhet teljes felületre, illetve irányítottan, sorkezelés formájában vagy az állatjáratokba juttatva.

Csalétkezés
Csalétkezés során a rágcsálóirtó szereket juttatjuk ki a granulátum szórásnál leírtaknak szerint.

Csávázás
Csávázás során a vegetatív vagy generatív szaporítóanyagokat védjük vegyszeresen vetés illetve ültetés előtt gombaölő és rovarölő szerrel.

Beöntözés
Beöntözéssel a zöldségféléket szoktuk megvédeni talajlakó kórokozókkal szemben. A preventív (megelőző jellegű) eljárás során a fungicid tartalmú öntöző vizet kannával vagy öntöző berendezés segítségével juttatjuk ki a talajba bő vízmennyiséggel.

Kenés
Kenéssel lehet környezetkímélő módon gyomirtó szereket kijuttatni. Az eljárás során a kultúrnövénynél magasabb gyomnövények védhetőek meg vegyszerrel átitatott szövet használatával.

Injektálás
Injektálással kijuttatható egyes talajfertőtlenítő szer gyümölcsösökben. Ilyenkor nagy nyomással, csövek segítségével juttatunk legtöbbször gázosodó hatású talajfertőtlenítő szert a talajba.

Tönkkezelés
Tönkkezeléssel erdészetekben szoktak fák újra kihajtását gátolni. Az eljárás során a motoros fűrész kenőanyagába kevernek erre engedélyezett totális gyomirtó szert.