A nélkülözhetetlen bazsalikom

A nélkülözhetetlen bazsalikom

Gazdabolt 2014. jún. 5.

A thai bazsalikom a kényesebbek közé tartozik

Az olasz ételek elmaradhatatlan fűszere a bazsalikom (basilico). Ha a kommersz tésztafélék öntetéből kimarad, akkor íztelennek tetszik. A szakácskönyveket böngészve kiderül, hogy igen sokoldalúan használható, hiszen levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítéséhez ajánlják. Aki nem ismeri a bazsalikomot, jó, ha tudja, hogy főtt ételekhez a főzés végén érdemes hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
Mostanában a nagyobb élelmiszerboltok élő fűszernövény kínálatában is szerepelnek a cserepes bazsalikomok. Ezekről azonban tudni kell, hogy nem adnak tökéletes íz élményt, mert nevelési technológiájuk szerint inkább saláta adalék, mint ételt ízesítő. Aki maga akar bazsalikomot termeszteni, jobb, ha maga veti a magot, vagy fűszernek való, vásárolt palántáról „indít”.

Rengeteg, egymástól nagyban különböző bazsalikom létezik, de a házilagos termesztés szempontjából a kerti és a keleti csoportokból érdemes válogatni. A keleti változatok (thai, Siam Queen, Tulsi) hamar megfáznak, ezért meleg télikertek, verandákra valók. Ha ilyen helyiségük van, akkor érdemes velük próbálkozni, mert zamataik pompásak. Leveleik, száruk és virágzó hajtásuk egész évben szedhető, velük inkább frissen, mint szárítva lehet ízesíteni az ételeket. Tartósítani olajban lehet.
A szárított bazsalikom – és ez vonatkozik a másik csoport egyedeire is – teljesen értéktelen, csak frisset érdemes használni, sokkal intenzívebb az íz hatása.
A hazai bazsalikomok a „kerti” csoportba sorolhatók. Tartósan meleg helyre valók. A zsenge növényeket akkor ehet nagy biztonsággal a szabadba ültetni, amikor a hőmérséklet már nem nagyon hűl 10 fok alá. Egyébként a kertben is hasznos, mert távol tartja a levéltetveket, gyümölcsöket „kukacosító” legyeket. Abban a konyhában, amelyikben bazsalikom él kevés a légy, de ha friss leveleit a bőrbe dörzsölik, akkor igaz, olasz tészta illatát terjeng, viszont a szúnyogok távolabb repülnek.
A megtelepedett bazsalikommal gondozásával nincs sok gond, a szüretelésen kívül, a hajtásvégeit rendszeresen csipkedni kell, mert ettől besűrűsödik.