A négykézlábasok értékes rügyei

A négykézlábasok értékes rügyei

Gazdabolt 2013. márc. 7.

A hazai gyümölcsvilág négykézlábasai közé tartoznak a bogyósok. Ha metszésről van szó, akkor a köszméte kivételével mindegyik fajnál boka magasságában kell a metszőollóval matatni. A finom termés viszont kárpótol a hajladozásért.
Szívrügynek nevezték el a szamóca vegyes főrügyét. Ebből fejlődnek a termő és a szaporító(vegetatív) indák. A termő inda hozza a virágot és a termést, míg a szaporító indán fejlődik a saját nevelésű palánta, amelyik, további szaporító indákat nevel. A szamóca gyöktörzsén megjelenő rügyekből fejlődő tősarjak révén bokrosodik.
A málna metszése a letermett vesszők, szüret utáni eltávolításával kezdpdik.. Ilyenkor az új és felesleges sarjak eltávolításával rendet kell vágni a sűrűsödő tövek környékén. Ezeket tavasszal újból ritkítani illik, de a termővesszőket lombhullástól tavaszig vissza is kell metszeni. A szeder termővesszőit közvetlenül a szüret után szükséges eltávolítani. A megfelelő terhelés beállításához azonban szükség van a tavaszi, erősebb fagyok utáni újabb korrekcióra, ekkor a másodrendű vesszőket kell visszametszeni. A fekete és piros ribiszkét tavasszal és ősszel, közvetlenül a lombhullás előtt ajánlott metszeni. A rügyek kímélése miatt ez utóbbi időpont ajánlható. A törzses és bokor köszmétét is kora tavasszal, a rügyfakadás előtt ajánlott metszeni.
De mi maradjon meg a bogyós gyümölcsűek hajtásain?
A málna és a szeder termővesszői alsó harmada a hajtásrügyeké, míg a felső részen találhatók az olyan vegyes rügyek, amelyekből végükön virágzatokkal hajtások fejlődnek. A piros ribiszke termőrészei a csonthéjasokéhoz hasonlatosak, a virág és a hajtásrügyek különállóak. A virágrügyek a rövid vesszők oldalán alakulnak ki, de jellemző az is a ribiszke bokor elágazásainál vannak.
Hogy ne legyen egyszerű a bogyósokat kedvelő kertész élete, a fekete ribiszke termőrésze leginkább az almafélékéhez hasonlít. Vegyes rügyből alakul ki a fekete ribiszke termése. Ezek zöme a rövidebb elágazásokon található, de előfordulnak í Ezek kisebb számban a hosszabb vesszők oldalán is.
A köszméte termőrészeit, a vegyes rügyeket a rövid vesszőkőn, a hajtásrügyek mellett kell keresni, de előfordulnak a hosszú vesszők oldalán is.

 

Egy kis segítség és útmutatás az eszközök megtalálásához és beszerzéséhez:

Metszőolló: http://www.gazdabolt.hu/szerszam/metszoollo-oltokes/T04861-Ujjvedo-metszoollo-altalanos

Lemosó permetszer: http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/lemoso-szer/T06606-Olajos-Rezken-SE-5-l

Háti permetezőgép: http://www.gazdabolt.hu/gep/permetezo/T06936-Permetezo-hati-J-18-18-literes