A nagy díszfákat ésszel kell metszeni

A nagy díszfákat ésszel kell metszeni

Gazdabolt 2014. márc. 27.

Sok fa jól tűri a metszést

Aki tudja, mit kell velük tenni, annak sok dolgot adnak tavasszal a díszfák, cserjék. Fortélyosan lehet koronájukat formázni, növekedésre, esetleg törpén maradásra serkenteni őket. Ha télen valami bajuk támadt, nem kell azonnal fűrészért, fejszéért nyúlni.

Mindenek előtt érdemes a törzset, és a levélzet hiányában jól áttekinthető vastagabb ágakat is átvizsgálni. Ha a héj valahol berepedezett, vagy bemélyedő feketésbarna foltokat, esetleg gombásodásra utaló jeleket találnak, akkor a fiatal fáknál, valamilyen nehezen gyógyuló gyökérsebre lehet gondolni, ha idősebb a növény, akkor általában a magas talajvíz okolható. De ugyanilyen tüneteket okozhat, ha a soványka kerti talaj ereje néhány kiadós eső után elfogy.

Főleg a csonthéjas gyümölcsökön jelennek meg mézgás foltok, repedések. Ezt késsel, kaparóval jól ki kell tisztítani és utána „fadoktorral” kezelni.

Előfordulhat, hogy az első kihajtó levelek, akár egész vesszők is sápadtak lehetnek. Ez egyfajta figyelmeztetés: megcsappant a tápanyag.

Néha moha, máskor zuzmó lepi el az ágakat, a fák ágkönyökeit. Nem okoznak bajt, néhány nagyobb eső után le is mosódnak a hívatlan vendégek, persze csak akkor, ha alapos volt a rezes, kénes lemosó permetezés.

A nagyobb díszfák magukat is metszik, amikor a téli viharos szélben egy-egy gyengébb, vagy elszáradt hajtástól megszabadulnak.  Azért van, amelyiken igazítani is kell, arra azonban számítani kell, hogy egyes juharok, a nyír vagy a dió erősen nedvezik, ezért ezek vágását inkább őszre, vagy a tél elejére kellene időzíteni.

A gömbakác, vagy egyes füzek direkt várják a tavaszi tetejezést, ilyenkor kell sort keríteni a bubi frizura szabásának. Az ágakat ágaknak az újranövést serkentő pontig kell visszavágni. A rendszeres koronaalakítás jót tesz a szívlevelű szivarfának, a virginiai borókának és a vörös tölgynek, hogy csak néhányat említsünk ebből a társaságból. A nagyra növő juharok, júdásfa, fűzek, néhány nyárfaj elviseli a rendszeres tetejezést is, e munka nagymesterei az elektromos művek kertészei.