A mohát most lehet legyűrni

A mohát most lehet legyűrni

Gazdabolt 2018. ápr. 3.

A gyep tavaszi karbantartásával nem érdemes várni. Ősszel és tavasszal lehet gyepet telepíteni. De ilyenkor kell a gyep hibáit felülvetéssel kijavítani. Aki az őszi telepítést lekéste és a maga akarja a munkát elvégezni, annak jó tudni, hogy négyszáz négyzetméterrel számolva, heti egy-másfél órát ez elvesz idejéből. A gyeppel vannak olyan alapvető munkálatok – fűnyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás, gyom- és mohairtás – amelyeket rendszeresen el kell végezni, különben a hasznos fűfajok helyét átveszik különböző betolakodók. A fűfélék vetését és kelését a hőmérséklet határozza meg, akkor fejlődnek a legjobban, ha éjszaka nincsenek fagyok, s nappal a hőmérő legalább 14 fokot mutat.

A mohát most lehet legyűrni

Mindenekelőtt tudni kell, hogy több fűféléből álló gyepek legfeljebb 12-15 éves korukig mutatnak szépen. Éppen ezért a rendszeres felújítással van lehetőség életük meghosszabbítására. E bíbelődésre tavasszal juthat a legtöbb idő. A fő gondot a mohák és a széles levelű (kétszikű) gyomok elszaporodása okozza. A mohákat a gyep rendszeres (tavaszi és nyári) szellőztetésével, a gyomokat pedig irtással lehet gyéríteni. Kézi és motoros gyepszellőztetők vásárolhatók, és olyan műtrágyakeverékek is, amelyek tartalmaznak gyom- és mohairtószert.

Az idén tavaszon rendkívül sokhelyütt próbálkozik térhódítással a moha. A mohásodás a talaj elsavanyodásával kezdődik, de kedves nekik, ha tömörödött a talaj, az állandóan árnyék és a bőséges öntözés, az is terjedésüket segíti, ha a gyep nem tud felszáradni, kiszáradni.

Ezért szükség van rendszeres talaj- és szellőztetésre és az öntözés mérséklésére, különösen az árnyékos helyeken. A felesleges víz kimossa a tápanyagot a kerti talajból, ezért a kémiai kötések is megváltoznak a földben így előidézve az elsavanyodást. Tünetkezelésként, ezen túl a moha elterjedése ellen védekezni lehet, vasszulfátos műtrágyák kiszórásával,(két hét után ki kell gereblyézni az elhalt mohát a fűből), jó a tíz százalékos vasgálicozás is.

A megoldás egész egyszerű a problémára, a gyepkezelés módján kell változtatnunk hosszútávon, hogy az ok megszűnjön. Erre jó például a talajkondicionáló. Minden havi kezelés nyomán egy év elteltével meg változik a porózusabb lesz a talajszerkezet. A hasznos mikroorganizmusoknak köszönhetően és eltűnik a moha lételemét jelentő pangó víz.