A mikulásvirág időzítéses virágoztatása

A mikulásvirág időzítéses virágoztatása

Gazdabolt 2015. júl. 6.

Az utóbbi néhány évben számos olyan új mikulásvirág- (Poinsettia pulcherrima) fajtát vontak termesztésbe, amelyeknek a rövidnappalos kezelésre adott válaszidejük nagyon közel áll egymáshoz, növekedési erélyük azonban eltérő. A lassú (Strawberries ’N Cream’), illetve a gyors növekedésű fajták (pl. ’Avant Garde’) esetében a termesztés ütemezése eltérő kell, hogy legyen, bár válaszidejük hasonló. A mikulásvirág felleveleinek színeződésének szabályozása érdekében mindenek előtt ismerni és érteni kell a növény élettani viselkedését, és csak ezt követően lehet kidolgozni, és a saját környezeti, valamint termesztés-technológiai adottságainkhoz igazítani a módszert.

Élettani alapok
A mikulásvirág időzítéses virágoztatása három élettani szakaszra osztható:
1. szakasz: A virágképzés (iniciáció) és a portokok felnyílása (pollináció) közt eltelt hetek száma
2. szakasz: A visszacsípéstől a virágképzésig eltelt hetek száma
3. szakasz: A szaporítástól (dugványozástól) a visszacsípésig eltelt hetek száma.
A három időszak heteit az adott fajtához igazítva kézben tarthatjuk annak növekedését.

1. A virágképzéstől a portokok felnyílásáig A mikulásvirág-fajták időzítésének első lépéseként meg kell határozni az úgynevezett válaszidőt, ami a virágkezdemény kialakulásától a pollenképzésig, azaz az értékesítésig eltelt időszak hossza. Ezt az adatot a nemesítő (forgalmazó) és a fajtakísérleti állomások meg tudják adni. Természetes fényviszonyok között (mesterséges megvilágítás és sötétítés nélkül) nevelt növény esetében a következő lépésként meg kell határozni a termesztés helyén a tenyészidő végének időpontját. Ez az információ szintén beszerezhető az említett helyekről. Ha a válaszidő hosszát levonjuk a természetes tenyészidő végének időpontjából, akkor megkapjuk a természetes virágképzés időpontját. Ez körülbelül a szeptember 18-a és 25-e közötti időszakra esik.
A virágképzés ideje a hőmérséklettől és a fotoperiodikus igénytől függ. Néhány fajta, például a Freedom, az Orion és a Pepride-sorozat esetében ez az idő körülbelül szeptember 18-án van, amikor a sötét időszak (az éjszaka) 11 óra 45 percnél hosszabb, és ez alatt a hőmérséklet 21 oC-nál alacsonyabb. A többi fajta zöménél a virágképzés ideje egy héttel később, szeptember 25-e körül van, amikor az éjszakák hossza legalább 12 óra, és ez alatt a hőmérséklet szintén alacsonyabb, mint 21 oC.
Annak ellenére, hogy egy adott fajtának ismerjük a válaszidejét, a természetes tenyészidő végének időpontja az éjszakai hőmérséklettől függően eltolódhat, mivel a szeptemberi enyhe éjszakák késleltetik a virágképzést. Ezért a helyi mikroklíma 1-2 hét csúszást is előidézhet a mikulásvirág virágzásában. A virágképzéstől a portokok felnyílásáig eltelt válaszidő a cserépmérettől független mutató. A ’Freedom’ fajta válaszideje például 8 hét, függetlenül attól, hogy 10-es, vagy 25-ös cserépben nevelték:

Művelet/folyamat Időpont Hetek száma
Dugványozás/Ültetés ? ?
Visszacsípés ? ?
Virágképzés 09. 18. 8
Portokok felnyílása (értékesítés) 11. 13.

Ebben a szakaszban a válaszidő hossza fajtafüggő. A ’Red Velvet’ fajta válaszideje 9 hét, míg a ’Carousel’-é 10 hét, függetlenül a cserép méretétől. A termesztés utolsó szakaszának pontos ütemezése könnyen megvalósítható, és az ország bármely területén alapul vehető, amennyiben az átlaghőmérséklet a virágképzéstől a másodlagos fellevelek kifejlődéséig tartó időszakban legalább 20 oC.

2. A visszacsípéstől a virágképzésig A mikulásvirág időzítésének legnehezebb lépése a vegetatív szakaszban – a visszacsípés és a virágképzés időpontja között – szükséges hetek számának meghatározása. A termesztés középső szakaszának szükséges hossza függ a kívánt növénymagasságtól, a környezeti adottságoktól és az adott fajta növekedési erélyétől. Nagyobb tenyészedényben hosszabb vegetatív szakaszt kell hagynunk a növénynek, amely lehetővé teszi, hogy a virágképzés előtt nagyobb lombtömeg fejlődjön, amelynek eredménye magasabb növény lesz. Az ízközök (internódiumok) lerövidítése, és a növény végső magasságának korlátozása érdekében növekedésszabályozó anyagok használata szükséges. A szükséges levélszám attól függ, hogy milyen minőségű árunövényt szeretnénk termeszteni. A legjobb minőségű, 15 cm nagyságú, visszacsípett mikulásvirágnak minden oldalhajtáson átlagosan 7-8 zöld lomblevele van, míg sűrűbb tőállásban nevelt növénynek oldalhajtásonként csak 5-6 levél szükséges. A visszacsípés és a virágképzés közötti időszak hossza függ az ez alatt mért nappali átlaghőmérséklettől. Fajtától és a hőmérséklettől függően egy-egy levél általában 3-6 nap alatt fejlődik ki. Például egy jó minőségű, melegebb térségben nevelt 15 cm nagyságú ’Freedom’ fajtánál a visszacsípéstől a virágképzésig 3 hét telik el, míg hűvösebb éghajlatú területen 5 hét. Az oldalhajtásokon fejlődő átlagos lomblevélszám megmutatja, hogy termesztésünk ütemezése megfelelő-e. Amennyiben az oldalhajtásokon 7-8 zöld levelet találunk, és az elvárásunk csak 5-6 levél, akkor a visszacsípéstől a virágképzésig eltelt idő hosszát egy héttel csökkentsük. A vegetatív szakaszban a rövidebb tenyészidő csökkenti a növekedésszabályozás költségét, mivel kevesebb szártag növekedését kell szabályoznunk. Tételezzük fel, hogy egy jó minőségű, 15 cm-es ’Freedom’ fajta vegetatív növekedési szakaszának hossza 4 hét, kidolgozhatjuk a termesztés középső részének ütemezését, és meghatározhatjuk a visszacsípés időpontját:

Művelet/folyamat Időpont Hetek száma
Dugványozás/Ültetés ? ?
Visszacsípés 08. 21. 4
Virágképzés 09. 18. 8
Portokok felnyílása (értékesítés) 11. 13.

Amennyiben nagyobb tenyészedénybe ültetünk, a visszacsípés és a virágképzés között eltelt időszakot néhány héttel hosszabbítsuk meg. Általában 20-as cserépméretnél 2 hetet, 25-ös cserépméret esetében pedig 3 hetet adjunk az átlagos időtartamhoz. Ám a rászámítás is függ a fajtától, mivel egy erőteljesebb növekedésű fajta ugyanazon a hőmérsékleten több lomblevelet fejleszt, mint egy zömökebb fajta. A ’Freedom Red’ számára 4 hetes vegetatív szakasz a megfelelő, ám a nagyobb növekedésű erélyű ’Red Velvet’ számára ez túl hosszú, a tömöttebb ’Sonora Red’ számára viszont túl rövid.
A másik kiváló példa a ’Whitestar’ és a ’Snowcap’ fehér fellevelű fajták közti időzítésbeli különbség. Mondhatjuk, hogy a ’Snowcap’ túlságosan gyors növekedésű fajta, ám ha a visszacsípéstől a virágképzésig eltelt vegetatív szakaszt lerövidítjük, akkor növekedését könnyebben kordában tudjuk tartani. A ’Snowcap’ ugyanannyi idő alatt több lomblevelet nevel, mint a ’Whitestar’, nem csoda hát, hogy végül magasabbra is nő. A ’Strawberry ’N Cream’ cserépmérettől függően legalább egy héttel hosszabb időszakot igényel a visszacsípéstől a virágképzésig, mivel zömökebb fajta. Kétségtelen, hogy ennek az időszaknak a hosszát a legnehezebb pontosan meghatározni, bár a mikulásvirág növekedés-szabályozásának ez a leglényegesebb lépése.

3. Ültetéstől a visszacsípésig A mikulásvirág időzítésének a legutolsó és a legkönnyebben meghatározható fázisa az ültetés és a visszacsípés között eltelt időszak hosszának megállapítása. Ez az időtartam általában független a termesztés helyszínétől, ám jelentős mértékben befolyásolja a szaporítás módja. Gyökeres dugvány esetében a visszacsípést általában az ültetés után 2 héttel végezzük el, amennyiben a talajhőmérsékletet 21 és 22 oC között állítottuk be. Növényházban nevelt és helyben dugványozott növényre 4 hetet számoljunk, míg a külső helyről vásárolt gyökér nélküli dugványok esetében 5 hétre van szükség a visszacsípésig, mivel a szállítási stressz visszaveti a növények fejlődését.
A dolgot ebben a szakaszban is bonyolítja a fajtatulajdonság. Egyes fajták, például a ’Monet’ lassabban gyökeresednek, mint mások, és ha nem használunk gyökereztető hormont, valamint a gyökeresedés idején nem emeljük meg egy kicsit a talajhőmérsékletet, akkor a ’Monet’-hez hasonló fajták a dugványozástól a visszacsípésig egy héttel hosszabb időt igényelnek. Néhány zömök fajta, így a Pepride sorozat gyökérképzése gyors, mégis egy héttel hosszabb időre van szükség az ültetéstől a visszacsípésig, mivel lassan neveli ki a lombleveleit. Az ilyen jellegű fajtatulajdonságokról érdeklődjünk a forgalmazótól, mivel az időzítés során ezekkel is számolnunk kell.
Ütemezési táblázatunk befejezéseként vegyünk alapul egy 15 cm magas ’Freedom’ fajtát, amelyet növényházban nevelt dugványról helyben dugványoztak:

Művelet/folyamat Időpont Hetek száma
Dugványozás/Ültetés 07. 24. 4
Visszacsípés 08. 21. 4
Virágképzés 09. 18. 8
Portokok felnyílása (értékesítés) 11. 13.


Virágoztatás rövidnappalos kezeléssel
A fent említett termesztési program egy természetes fényviszonyok között nevelt növényre vonatkozik. De mi van akkor, ha a virágzást korábbra, vagy későbbre kívánjuk időzíteni?
Ha a növényeinek egy részét november elején kívánjuk értékesíteni, akkor azokat sötétíteni kell, hogy előbbre hozzuk a virágképzés idejét. Amennyiben a 15 cm magas ’Freedom’ fajtánkat november 4-én kívánjuk értékesíteni, akkor az állományt 8 héttel korábban sötétítenünk kell, és a dugványozás és a visszacsípés idejét is ehhez kell igazítanunk:

Művelet/folyamat Időpont Hetek száma
Dugványozás/Ültetés 07. 15. 4
Visszacsípés 08. 12. 4
Virágképzés 09. 09. 8
Portokok felnyílása (értékesítés) 11. 04.

Amennyiben a mikulásvirág-állományunk egy részét a természetes virágzási időnél később kívánjuk értékesíteni, akkor a csökkentenünk kell a termesztő berendezés levegőjének hőmérsékletét, vagy éjszakai pótmegvilágításban kell részesítenünk a növényeket, ami késlelteti a virágképzést. A mikulásvirágot általában a portokok felnyílása után két hétig minőségromlás nélkül tarthatjuk el a növényházban, ha az átlaghőmérsékletet 15,5 és 16,5 oC között állítjuk be.
Ha egy adott fajtát a természetes virágzási idő után két, vagy több héttel később szeretnénk értékesíteni, akkor a legjobban tesszük, ha az állományt szeptember elejétől a kívánt virágképzési időpontig pótmegvilágításban részesítjük. A példánkban alapul vett 15 cm magas ’Freedom’ fajtát november 25-én kívánjuk értékesíteni. A növényeket a válaszidő 8 hetében az értékesítés napjáig pótmegvilágításban részesítettük:

Művelet/folyamat Időpont Hetek száma
Dugványozás/Ültetés 08. 05. 4
Visszacsípés 09. 02. 4
Virágképzés 09. 30. 8
Portokok felnyílása (értékesítés) 11. 25.

A mikulásvirág 4 órás éjszakai pótmegvilágítást igényel, amelynek erőssége legalább 107,6 lux. Hűvösebb, borultabb időben a pótmegvilágítást a virágképzés tervezett időpontja előtt 4-5 nappal ajánlott befejezni, hogy a virágzást késleltető novemberi borús időjárást ellensúlyozzuk. Jó időben a növények könnyen eltarthatók, és a plusz néhány napnak köszönhetően nem kell félnünk attól, hogy a növények nem virágoznak be időre. A számtalan fajta ellenére elegendő egyetlen termesztési programot kidolgoznunk. A fajták virágképzési időpontjának és növekedési erélyének ismeretében kidolgozhatjuk a megfelelő termesztési ütemezést. Novemberben számoljuk meg az oldalhajtásokon a zöld lombleveleket, és az ütemezésen a vásárló minőségi igényeihez igazodva módosítsunk.

A cikk a FlowerTech amerikai kertészeti szaklap írása alapján készült.

Kapcsolódó cikk:
Mikulásvirág a lakásban