A melegedő klímánkon óvatosan a körtékkel

Gerse János 2019. febr. 22.

Néhány gyümölcsfa kertbe ültetésével legfeljebb a család gyümölcsfogyasztási szokásai változnak meg, a világpiaci tendenciák ez még aligha módosítja. Az azonban bizonyos, hogy egy ilyen közösség, ha a tervek valóra válnak és az időjárás is kedvező, akkor sokkal kevesebb gyümölcsöt vásárol a kiskereskedelemben. Ha viszont a piacra is termel, akkor egy-egy faj, vagy fajta telepítése előtt nem árt tájékozódni.

Egyik kényes, finom gyümölcsünk a körte. A változó, melegedő klíma és a csapadékhiány miatt csökken a termőterülete. A KSH legfrissebb adatai szerint a körteültetvények területe 2,3 ezer hektár volt 2017-ben. A kor szerinti összetételt tekintve minden harmadik fa a 10-14 éves ültetvényeken él: Magyarországon, a legnagyobb területen Alexander/Bosc kobak fajtát termesztettek 2017-ben, jelentős a Vilmos és a Packham's Triumph fajták területe is.

A statisztikák szerint tavaly az átlagosnál 15 százalékkal több, feltételezhetően 38 ezer tonnányi körte termett. Az üzletek polcain találni import körtét is. A KSH adatai szerint tavaly az első 11 hónapban 1,34 ezer tonna friss körtét hoztak be a kereskedők főként Hollandiából, Ausztriából, Németországból, Olaszországból.

Határainkon túllépve az unióban Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország a legnagyobb körtetermelő, ezen országok önmagukban a magyar termésmennyiség tízhússzorosát termelik. A világ vezető körtetermelő országa Kína, ahol fagykárok miatt a termés 20 százalékkal 13,1 millió tonnára esett a tavalyi termés.

Magyarországon népszerű körtefajták:

Bosc kobak

Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű.

Kieffer

Szeptember közepétől szedik. Rendszeresen és igen bőven terem, elég korán termőre fordul. Gyümölcse nagy. Húsa sárgásfehér, kemény, erősen birsszerű illattal. Elég jól tárolható, de barnul.

Clapp kedveltje

Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének héja éretten szalmasárga. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas.

Vilmos

Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú.

Packham's Triumph

Szeptember végén érik. Nagy vagy igen nagy gyümölcse édes-savas, mentes a kősejtektől.

Hardenpont téli vajkörte

Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy, húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körül kövecses.

Nasi

A "nasi" Japánban termesztett körtét jelent. Több tulajdonságban is eltér az európai körtétől. Nemcsak a gyümölcs alakja, színe, beltartalmi értékei térnek el, hanem az érési típusa is. A nasi gyümölcsei fán beérők, a fogyasztási érettség eléréséhez még a késői érésű fajtáknál sincs szükség utóérlelésre. A japán körték gyümölcse szilárd, mégis ropogós és lédús. Kevesebb energiát tartalmaz, mint az alma vagy a körte. Táplálkozásbiológiai szempontból nagyon előnyös alkotókkal bír. A körtefajtákhoz hasonlóan a nasifajták idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2 esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. Az íze leginkább a sárgadinnyére, birsre és az ananászra emlékeztet.