A majomfa igazsága

A majomfa igazsága

Gazdabolt 2013. márc. 20.

Szinte minden ablakpárkányon díszeleg egy kerek vagy csőlevelű majomfa. Mondják majomkenyérfának is, de nem az. Sokak majomfája egyszerű pozsgás, míg a majomkenyérfa kultikus afrikai növény. A két növénynek, mármint a majomkenyérfának és fás hájvirágnak csak annyi köze van egymáshoz, hogy mindkettő Afrikából származik, s így lehet valami köze a majmokhoz is, bár kétlem, hogy koronácskájában majmok járkálnának, annél inkább alkalmas fészkelőhely. A kereklevelű majomfa tudományos neve Crassula ovata, magyarul találóbb elnevezése lenne a Fás hájvirág, de maradjunk a sokkal sejtelmesebb majomfánál. A Crassula nemzetség sokféle alakú, legalább háromszáz fajt számláló rokonság.

Az előbbi, a baobab, Afrika egyik csodája furán nézne ki egy átlagos magyar lakásban. Ezeréves példányai is vannak, a 20-40 méter magas, rendkívül vaskos törzsű fának. A furcsa, szokatlan kinézete mellett rendkívül hasznos, minden porcikája gyógyító, vagy tápláló ráadásul, egy-egy termetesebb példánya 120 köbméter vizet is képes raktározni.

Ennél sokkal szerényebb mérettel és tulajdonságokkal bír a magyar növénykedvelők között népszerű pozsgás majomfa. Nem növi ki a házat és a nem okoz vízözönt se, ha véletlenül eleresztené a benne raktározott vizet. Sok lakásban ez az egyetlen pozsgásnövény, s ezért is indokolt megemlékezni róla, hiszen a családtól kapta a csak a pozsgásokra jellemző különleges anyagcsere az elnevezését. Már az is komoly elmélyedést igényel, hogy valaki megértse miként képesek a növények szervetlen anyagokból, vízből a fény segítségével szerves anyagot létrehozni. Ezen még tekernek egyet a pozsgások és közöttük jó néhány a többi zöld növénytől eltérő módon végzi anyagcseréjét. Ezt Crassulaceae-típusú anyagcserének mondják és az angol crassulacean acid metabolism szavak rövidítéséből CAM-nek jelölik. Ez az anyagcsere a sivatagi területeken élő kaktuszokra, kutyatejekre jellemző. A többi növénytől eltérő módon a vízveszteség csökkentése miatt a szén-dioxidot éjszaka kötik meg, akkor, amikor a gázcserenyílások nyitottak, majd ez almasavvá alakul. Nappal a zárt gázcserenyílásoknál szén-dioxid szabadul fel az almasavból, és felhasználódik a hasznosító ciklusban. Ez a módszer a sivatagban fontos, mivel így napközben zárva tarthatják a gázcserenyílásaikat, hogy a párolgási vízveszteséget csökkentsék. De vannak olyanok is, amelyek ezt is képesek túlfejleszteni, ilyen az egyik fügekaktusz (Opuntia basilaris), amely gázcserenyílásait csupán esőt követően nyitja ki, míg az esőmentes periódus alatt a légzés által felszabadított szén-dioxidot köti meg újból és újból.

Maga a majomfa eredeti elő helyén Dél-Afrikában mindenütt előfordul, több évtized alatt 2-3 méteres vaskos törzsön, húsos leveleivel koronaszerű bóbitát alakít. Nálunk amolyan örökségnövény. Egy-egy nagyobb példányt még a nagyszülők ültettek és most a dédunokák is gyönyörködhetnek télen előbújó apró virágaiban.

Egy idősebb majomfa azért sok örömet képes okozni. Nyáron jól megbújik a kert, vagy a balkon félárnyékos részén, ilyenkor haragoszöld levelei nagyobbra növekednek, s számtalan új, zöld kukacszerű hajtást hoznak. Télre védett világos helyre kell cipelni, ha csak havonta egyszer kap vizet, vagy még annyit sem, akkor apró, ám csinos virágok halmazával örvendeztet. Igaz ilyenkor levelei, ha nem is hullnak le, de kisebbek lesznek. Anélkül zsugorodnak össze, hogy ráncosak lennének. Hogy erre hogyan képes, a majomfa titka marad.

 

Segítség és útmutatás az eszközök megtalálásához és beszerzéséhez:
Virágföld
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/viragfold/T05375-Viragfold-Blumenland-altalanos-50-l
Közeg és talajjavító, talajkondicionáló
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/talajjavito-talajkondicionalo/T06589-Stockosorb-Medium-0-2kg
Komplex műtrágya
http://www.gazdabolt.hu/mutragya/vizoldhato-mutragya/komplex-mutragya/T02744-Volldunger-Linz-14-7-21-2-kg
Tőzeg
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/tozeg/T07133-Tozeg-Pindstrup-Plus-Orange-300-l
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/tozeg/T06866-Tozeg-Pindstrup-No-6-300-l-agyagoskev
Perlit
http://www.gazdabolt.hu/kozeg/egyeb-kozeg/T06318-Kerteszeti-perlit-10-l