A kerti jácint, leírása, igényei, ültetése

A kerti jácint, leírása, igényei, ültetése

Gazdabolt 2013. márc. 1.

kerti jácint (Hyacinthus orientalis), vagy közönséges jácint, ismertebb nevén simán Jácint, régen jószagúnak is nevezték. A jácintfélék családjába tartozik. Rendkívül népszerű kerti növényfaj. Hagymás évelő növény. Már több mint kétezer fajt tenyésztettek ki.

Származása Északnyugat Szíriából és Libanonból, valamint Délnyugat-Ázsiából, és Törökországból. A 16. században került Európába.

Leírása:
Hagymája 3-7 cm, átmérőjű. Levelei hosszúak a szélességük általában három cm körüli, szálasak, lédúsak. A virágszár gyakran 35-40 cm is lehet. Füzérvirágzata van, a füzéren lehet száz, de annál még több virág is. A virágok csengettyű vagy harang alakúak. Tavasszal virágzik, a fehértől, a sárgán, rózsaszínen, pirosas-vörösön, kéken át egészen a lila árnyalatokig pompázik. Bódítóan finom illatával hívja fel a figyelmet.

Igényei:
A jó vízelvezetésű, humuszban, tápanyagban gazdag talajt és a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. A vizes, nedves földben elrothad a hagymája. Fagytűrő, és a fejlődéséhez elengedhetetlen a téli pihenő időszak. Az enyhe időjárású, meleg helyeken nem termeszthető.

Dísznövényként régóta termesztik. Franciaországban parfümök illatanyagához felhasználják. A termesztésében Hollandiának is nagy szerepe van. Finom illata és élénk színvilága miatt előszeretettel termesztik. Termesztett növények virágai jóval dúsabbak, mint a vadon élő fajoké. Vannak olyan fajtái, ami a szobai hajtatásra is alkalmas.

Gumóit szeptember- és október hónapokban ültethetjük el. Amit tavasszal vásárolunk, előnevelt növényeket, azokat elvirágzás után, nyugodtan ültessük ki a kertbe.

A hagymát nem kell évről-évre felszedni, nyugodtan a talajban maradhat. Elvirágzás után várjuk, meg míg magától elszáradnak a hajtásai. A hagymának a következő évi tápanyag utánpótlás miatt szüksége van rá, így ne vágjuk le.

[caption id="attachment_803" align="alignleft" width="142"] A csengettyűk sokasága alkotja a virágzatot[/caption]

 

Ültetése:
A megvásárolt hagymát elültethetjük, a balkonunkra, ládába, cserépbe vagy kertünkben virágágyásba, fa alá, fűközé. Az ültetését augusztustól egészen novemberig megtehetjük, de a szeptember és az októberi hónapok a legalkalmasabbak erre. Ha sikerült számára az ideális helyet megtalálni, akkor csúcsával felfelé körülbelül, 10 cm mélységbe helyezzük a hagymát. Öntözzük meg, majd takarjuk be földdel.

Már csak egy teendőnk maradt, hogy megvárjuk, míg tavasszal kihajt és virágzik. A jácint évről-évre egyre kevesebb csengettyűt hoz, ezért érdemes szükségszerűen cserélni az állományt. Öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.

Figyelem a növények, toxikus alkaloidokat tartalmaznak, főleg a hagyma erősen mérgező. Fogyasztásra nem alkalmas, sőt kifejezetten tilos étkezési célra felhasználni. Ezt fontosnak tartom megjegyezni, mivel kaptam már olyan kérdést, hogy a vöröshagymát helyettesíthetjük-e vele.

 

Egy kis segítség az ültetéshez:

Virághagyma Ültető
http://www.gazdabolt.info/info/termekek/szerszam-eszkoz/gb-egyeb-szerszam/gb-T04298-viraghagyma-ulteto